Belföld

Perújítások százai a hajléktalanok ügyében

hajlektalan-aluljaroban(960x640)(2).jpg (hajléktalan aluljáróban)
hajlektalan-aluljaroban(960x640)(2).jpg (hajléktalan aluljáróban)

Több száz büntetést törölhetnek az Alkotmánybíróság döntése nyomán.

Az Alkotmánybíróság decemberi döntése alapján – a büntetések eltörléséért – az ügyészségnek több száz olyan hajléktalan ügyében kellett intézkednie, akiket korábban a közterület életvitelszerű használata miatt megbírságoltak a hatóságok – írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A napilap értesülése szerint a Fővárosi Főügyészség a kerületi bíróságokon 17 perújítást kezdeményezett, a kormányhivatalt 576 bírságoló határozat hatályon kívül helyezésére hívta fel, a rendőrségnek és a közterület-felügyeletnek több mint 760 ügyben jelezte, szükség lehet a helyszíni bírságok felülvizsgálatára.

Az Alkotmánybíróság tavaly november 12-én meghozott határozata – amit december 4-én kiegészítettek – kimondja: sérti az emberi méltóságot és a jogbiztonság elvét a szabálysértési törvény, amely büntethetővé tette, hogy bárki életvitelszerűen a közterületen lakjon. Szabó Máté ombudsman indítványát elfogadva az alkotmánybírák úgy látták: a hajléktalanság szociális probléma, azt az államnak a szociális igazgatás, ellátás eszközeivel, és nem büntetéssel kell kezelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik