Belföld

MSZP: Seszták mondjon le!

mszp (mszp )
mszp (mszp )

Az ellenzéki párt kábelmutyit sejt a 12,5 milliárdos elnyert támogatás mögött.

„A véletlenül ugyanazon a napon megalakult öt cégnek véletlenül ugyanazok a tulajdonosai, véletlenül az informatikai szektorban nyertek pályázatot és véletlenül Seszták Miklós, az országgyűlés informatikai bizottságának tagja az, aki egészen véletlenül felügyelőbizottsági tag is a tulajdonosi körben lévő részvénytársaságban. Túl sok ez a véletlenekből” – írja közleményében Török Zsolt szóvivő.

Az ellenzéki párt szerint „Seszták Miklós magyarázkodása álságos, és hiteltelen”, ezért felszólítják: „azonnal mondjon le képviselői mandátumáról, és hitelt érdemlő módon feleljen az őt ért vádakra!”

Hozzáteszik: „Ha a Fidesz-KDNP-frakció ma kezdődő három napos ülésén bevédi a képviselőt, tudni fogjuk, nem egyéni akcióról, hanem kormánypárti mutyiról van szó, amiben minden bizonnyal több kormánypárti politikus, és azok baráti köre is érdekelt”.

Seszták felháborodott

A kereszténydemokrata Seszták Miklós felháborítónak tartja és visszautasítja a személyét érintő, de “tényeket elferdítő nyilatkozatokat”.

Ezt a kormánypárti politikus közölte hétfőn, kiemelve: a balliberális kormányok korábban tétlenül nézték, hogy 1000 milliárd forint landolt adózatlanul svájci és ciprusi bankszámlákon. A Gyurcsány-Bajnai kormány offshore cégeket “hizlalt” a nemzeti vagyonból, veszélybe sodorva ezzel a magyar államot – fogalmazott reagálásában.

Hozzátette: Bajnai Gordon máig nem adott magyarázatot az őt körülvevő offshore ügyletekre. A baloldal “szemét most az szúrja”, hogy az új alkotmány elvágta az utat az offshore cégek előtt: közpénzek nem vándorolhatnak tisztázatlan tulajdonú gazdasági társaságokhoz. Ha rajtuk múlna, ezt is törölnék az alaptörvényből.

A kereszténydemokrata politikus szerint önmagában az a tény, hogy valaki egy társaságban felügyelőbizottsági tag, semmilyen kihatással nincs a társaság működésére. Ezért a felügyelőbizottság a gazdasági törvény alapján a társaság ügyvezetését ellenőrzi. Ezt 2012 májusában megtették, és azóta semmilyen kapcsolata nem volt sem azzal a gazdasági társasággal, ahol felügyelőbizottsági tag volt, sem a többi említettel. Így a megnevezett gazdasági társaságok létéről, illetve a pályázatukról is csak a nyilatkozatok olvasása után szerzett tudomást – hangsúlyozta.

Kitért arra is: a felügyelőbizottsági tagságról való lemondását már 2012. július 10-én bejelentette a társaságnak, azzal, hogy az az új felügyelőbizottsági tag megválasztásával, de legkésőbb 2013. január 15-ével megszűnik. Így a tény az, hogy már nem vagyok a nevezett társaság felügyelőbizottsági tagja. Megjegyezte: az internetes megjelenésben foglaltakkal ellentétben, már 2008-tól felügyelő bizottsági tagja voltam ennek a Társaságnak.

12,5 milliárd közpénz offshore cégeknek

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség öt offshore-hátterű gazdasági társaságnak ítélte meg egy 20 milliárd forintos pályázat több mint hatvan százalékát. A Privát Kopó szerint a nyertes vállalkozásokat ugyanazon a napon, azonos székhelyen, megegyező összegű jegyzett tőkével alapítottak.

A bűnügyi portál cikkében arra is kitér, hogy az öt cég közül az egyik felügyelőbizottságának tagja dr. Seszták Miklós kisvárdai ügyvéd, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője. Seszták tagja az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának, elnöke a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak, valamint tagja az Informatikai és távközlési albizottságnak – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik