Belföld

Kis hó is nagy káoszt okoz

hokotrok(960x640)(4).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )
hokotrok(960x640)(4).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )

15 centi hó akár 60 százalékkal is csökkentheti az átlagsebességet – állapította meg a forgalmi adatok figyelésével foglalkozó Best Way Traffic.

„Az év elején rövid idő alatt esett nagyon sok hó, ami napokra ellehetetlenítette a közlekedést. Az általunk gyűjtött adatokból jól látszik, hogy jelentősen visszaesett a forgalom az utakon: az autósok 14%-a korlátozottan használta az autóját a zord időjárási körülmények miatt. Számottevően csökkent a járművek átlagsebessége is, a személyautók esetében átlagosan 20-30 százalékos visszaesést tapasztaltunk, a tehergépjárműveknél ugyanez a szám pedig 10-25 százalékra tehető. Azokon az utakon, ahol a frissen esett hó meghaladta a 15 centimétert, ennél sokkal nagyobb, 60 százalékos sebességcsökkenést is mértünk” – mondja Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője.

Ilyen időjárási körülmények között főleg a tehergépkocsik vannak nehéz helyzetben, hiszen a súlyos szállítmányok tehetetlensége miatt már egy kisebb megcsúszás is balesetveszélyes lehet. A meredekebb útszakaszokon ugyanakkor kiemelten fontos a megfelelő súlyterhelés, enélkül ugyanis a járművek nem tudnak felhajtani egy lassulás vagy megállás után.

Ezeket a nehézségeket jellemzően a nem megfelelő út- és látásviszonyok okozzák: míg esőzést követően közel 10 százalékkal romlik az utak járhatósága, addig havazás esetén ez az érték már 20 százalék, ónos esőt követően pedig mintegy 60 százalék. Ugyanígy a heves csapadék a látási viszonyokat is rontja, intenzitástól függően 30-tól akár 70 százalékig is.

A következő hetekben további nagy mennyiségű csapadék várható hó és ónos eső formájában, és erre előre fel kell készülniük a közlekedőknek. „Aki ritkábban vezet, feltétlenül tréningezzen a hóban, mielőtt útnak indul, de a tapasztalt sofőröknek is érdemes indulás előtt fékpróbát tenni egy biztonságos útszakaszon, hogy érezzék, hogyan viselkedik a jármű a megváltozott körülmények között. Amit pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, az egyértelműen a téli gumi fontossága: enélkül senki ne induljon útnak a téli hónapokban. Fokozott körültekintéssel és megfelelő vezetéstechnikai tudással a szélsőséges időjárás is átvészelhető, gyakorlatlan vezetők azonban jobban teszik, ha pár napig más közlekedési eszközt vesznek igénybe, ha tehetik” – fűzte hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik