Belföld

A magyar sertésállomány megduplázása a cél 2017-ig

Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen.

Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket, és amelynek megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – mondta az MTI-nek a vidékfejlesztési miniszter a Spar Magyarország Kft. bicskei húsüzemében tett keddi látogatásán.

A kilátásokat a miniszter biztatónak nevezte. Kifejtette: Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása után mennyiségi ugrás várható az orosz piacokon, és érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és -készítmények iránt Kínában és Távol-Keleten is – mondta a miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy a sertésállomány növeléséhez az idén megteszik a szükséges lépéseket. Példaként említette a minőségi magyar sertés tanúsító védjegy és nyomon követési rendszer kiépítését, a termékpálya szervezettségének növelését, valamint a genetikai állomány javítását.

A miniszter a többi húságazattal kapcsolatban elmondta: mindenhol stabilizálódott vagy növekedett az állatlétszám. Az idén további bővülésre számít a szarvasmarha, a kis kérődzők, a juhok és a baromfi esetében is.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) Bicske polgármestere kiemelte, hogy a Spar tevékenységeiből származik a város adóbevételének egyharmada, de a cég a munkaerőpiacon is fontos szereplőnek számít.

Úgy vélte, hogy a miniszter látogatása üzenet is egyben, azt jelzi, hogy a magyar kormány támogat minden céget, amely fejlesztéseket tervez, és a magyar termékeket, a magyar családok megélhetését helyezi előtérbe.

Horváth Ferenc, a Spar csoporthoz tartozó Tann Magyarország Kft. bicskei húsüzemének vezetője közölte, hogy a 7900 négyzetméteres üzemben 250 embert foglalkoztatnak.

Évente kétezer darab szarvasmarhát és 300 ezer sertést dolgoznak fel. Utóbbiból 200 ezer saját darabolás. A hazai húsbeszerzés aránya 2012-ben 64 százalék volt, ezt 2015-ig szeretnék 90 százalékra emelni. Évente hétezer tonna saját márkás húskészítményt gyártanak és nyolcmillió tálca húst csomagolnak. A cég éves forgalma eléri a 21 milliárd forintot.

A Spar cégcsoport mintegy négyszáz áruházzal rendelkezik országszerte, ahol több mint 11 ezer embert foglalkoztatnak. Az éves forgalmuk 400 milliárd forint. A társaság 2013-ban 11,5 milliárd forintnyi beruházást tervez: részben a húsüzemet kívánják bővíteni, részben az üzleteket szeretnék fejleszteni. Ennek eredményeként több mint 160 új munkavállalót vesznek fel az idén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik