Belföld

Villáminterjú Matolcsy vádlójával

matolcsy györgy (matolcsy györgy, )
matolcsy györgy (matolcsy györgy, )

Ungváry Krisztián szerint az ügynökkérdés elkenése azért fontos a kormánynak, hogy sakkban lehessen tartani egyes politikai és gazdasági szereplőket.

Ungváry Krisztián történész azt állítja, hogy Matolcsy György családja érintett volt a zsidók gazdasági megsemmisítésében. A miniszter – úgy is „mint európai és mint magyar kormánytag” – visszautasítja a történész szavait, mondván, Ungváry „eljárása, amely a családok kollektív bűnösségének kinyilvánításán alapszik, hazug és mélyen erkölcstelen”.

Az adok-kapok után újra megkérdeztük Ungváry Krisztiánt:


Fotó: Népszava / Bielik István

Beperelte már Matolcsy György a mostani állításáért?

Kizárt, hogy perelne. Nincs is rá jogalapja, egyedül abba köthet bele, hogy hazugsággal vádolom, ami némi tudatosságot feltételez, miközben Matolcsy mondhatja, hogy nem tudott arról, hogy a nagybátyjának milyen szerepe volt a zsidó és német polgárok gazdasági megsemmisítésében.

Azzal, hogy a miniszter a kollektív bűnösséget kéri ki magának, úgy tűnik, azt elismeri, hogy nagybátyja, Matolcsy Mátyás nem volt ártatlan.

Nyilvánvaló, hogy nem létezik kollektív bűnösség és Matolcsy György nem felelős nagybátyja tetteiért. De azért igen, hogy az emlékezet ne legyen hazug! A miniszter viselkedése épp annyira képtelen, mintha Bauer Tamás felállna a kommunizmus rémtetteiről szóló konferencián és arról elmélkedne, hogy csak a szovjetek voltak felelősek mindenért és az ÁVH emberei senkit nem kínoztak meg.

Matolcsy Mátyás csak szavakban tett a zsidók gazdasági megsemmisítéséért, vagy tettekben is?

Abban biztos vagyok, hogy Matolcsy Mátyást nem az egyéni meggazdagodás vezette. Kimondottan önzetlen ember hírében állt, ha nem zsidókról vagy svábokról volt szó.

Nem csak a Matolcsy-család múltjáról beszélt, hanem a jelenlegi kormánytagokéról is. Azt mondta, államtitkároknak és minisztereknek is van takargatnivalójuk, ezért nem hajlandó a kormány rendezni az ügynökkérdést. Nevet miért nem mondott?

Aki ma Magyarországon valakiről azt állítja, hogy ügynök volt, biztos pervesztes. Egyébként nincsenek nagy titkok, a médiában több kormánytagról is megjelent, hogy az MSZMP tagja volt. Volt, akiről az is kiderült, hogy jelentett, mégis miniszter lehet.

Mit gondol, a kormánytagok múltja a legfontosabb ok, amiért ma még nem látunk tisztán?

Nem. Az ügynökügy meg nem oldása kiváló táptalaj a gazdasági és politikai szereplők zsarolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik