Belföld

Vajna lemond, ha Fekete alá sorolják

A nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos feláll és hazamegy, ha a filmeseket is a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia alá sorolják.

Andy Vajna az ATV Szabad szemmel című műsorában kijelentette: nem fogadja el, hogy a kormány a magyar filmekre szánt pénzt a többi kulturális támogatással együtt odaadja a Magyar Művészeti Akadémiának (MMA), hogy ezt követően a mostanában botrányokkal övezett testület döntsön a filmes juttatásokról.

Vajna mindezt arra a felvetésre reagálva mondta el, hogy a kultúráért is felelős minisztérium vezetője, Balog Zoltán nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az MMA-t a kultúra csúcsszervévé tennék.

„Ha ez a cél, akkor itt nincs rám szükség” – reagált az ATV-ben vasárnap este Vajna.

Mivel az elmúlt időszakban nem készült elegendő számú magyar film, idén elmaradt a Filmszemle. Ennek kapcsán a kormánybiztos kifejtette, nem tudja, hogy jövőre lesz-e Filmszemle, de abban biztos, hogy kell a magyar filmnek promóció. Vajna azt mondta, az ötletek szintjén most ott tartanak, hogy inkább egy filmfesztivált képzelne el, melynek egyik szekciója lenne a magyar film.

A történtekkel kapcsolatban Hajdu Szabolcs filmrendező elmondta: az, hogy nincs Filmszemle, azt jelenti, hogy a magyar film lekerült az európai művészfilm térképéről. Kálomista Gábor producer ezzel szemben a műsorban úgy fogalmazott, hogy a Filmszemle megrendezése vagy elmaradása nem befolyásolja alapvezetően a magyar film további sorsát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik