Belföld

Ungváry: Matolcsy családja érintett volt a zsidók gazdasági megsemmisítésében

A történész szerint az sem véletlen, hogy a kormány nem akar érdemben az ügynöküggyel foglalkozni. Matolcsy visszautasítja a vádakat.

Van takargatnivalója a jelenlegi kormánynak, ezért nem nyúlnak rendesen az ügynökügyhöz – mondta a Stopnak adott interjújában Ungváry Krisztián. A történész szerint „a mai kormányban – miniszteri és államtitkári szint szerint – legalább öt embernek volt MSZMP-tagkönyve, és néhányan ennél jobban is kötődtek az államszocializmus valamely szervéhez, mondjuk a titkosszolgálathoz”.

Matolcsy György gazdasági miniszterrel kapcsolatban Ungváry azt állítja, hogy a Matolcsy-család személyesen is érintett volt a zsidó és német polgárok gazdasági megsemmisítésében. „A miniszter hazug módon mégis a németekre keni a felelősséget” – mondja Ungváry.


Fotó: Kummer János

A történész szerint Matolcsy Mátyás, a mai miniszter nagybátyja az Erdélyt Magyarországhoz csatoló II. Bécsi döntés után úgy fogalmazott: „Akikről szívesen lemondtunk volt: negyedmillió erdélyi zsidó”. Ungváry úgy látja, „ennél szörnyűbb halálos ítéletet a nemzet felett kevesen mondtak, mint Matolcsy Mátyás”.

Ungváry szerint hozzá kell tenni: Matolcsy Mátyás komoly közgazdasági tudományos munkát is végzett, ő honosította meg Magyarországon az élelmiszerkosár kifejezést, bátyja pedig orvosként ingyen gyógyított. Az biztos, hogy nem saját kasszára dolgoztak, lelkes, a faj szeretetétől fűtött emberek voltak, akik egy rossz gondolkodás rabjai lettek.

A Horthy-kultusz felélesztésével kapcsolatban Ungváry arra figyelmeztetett, hogy „nem Horthy Miklós kultuszának építése folyik, hanem a nevével jelzett korszak legáporodottabb hagyományait érinti. Pedig lennének ennek az érának is progresszív, konzervatív hagyományai. Egy egyszerű, irodalmi példa: a Horthy-korszakban nem Tormay Cécile és Wass Albert volt a legkiválóbb magyar író, voltak sokkal jobbak is, mint Márai Sándor. A köztük lévő hatalmas szakadékok miatt azonban olyan nincs, hogy valakinek Márai és Wass is a példaképe. Tormayról nem is beszélve”.

Az interjú további részét itt érheti el!

Matolcsy György közleményben reagált Ungváry szavaira: “Hazudik Ungváry Krisztián, amikor bármilyen párhuzamot von a nemzetgazdasági miniszter cikkei és a magyar történelem 1944. és 1956. közötti időszakának legnagyobb tragédiája között.

Eljárása, amely a családok kollektív bűnösségének kinyilvánításán alapszik, hazug és mélyen erkölcstelen, ezért, mint európai és mint magyar kormánytag, ezt visszautasítom”.

A múlt héten arról írtunk, hogy az Együtt 2014 és a Haza és Haladás Alapítvány javaslatot készített az állambiztonsági múlt megismerésére, kezdeményezve, hogy az egykori megfigyeltek nyilvánosságra hozhassák a róluk jelentő ügynökök kilétét. Bajnai Gordon úgy fogalmazott: noha Magyarországnak a rendszerváltás óta elvileg most van a legantikommunistább miniszterelnöke, Orbán Viktor már csak szavakban antikommunista, kormánya “elsunnyogta, elmaszatolta” az ügynökügyet, így a kommunista rendszer titkos segítői ma nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mint az elmúlt húsz évben bármikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik