Belföld

Gyorsítanák az ítélkezést

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

Meghosszabbítja az eljárást, hogy a másodfokú bíróságok néha orvosolható hibák miatt utalják vissza első fokra az ügyeket.

Szerdán vitatja meg a Kúria büntetőkollégiuma azt a tanulmányt, amelyet a legfőbb bírói fórum joggyakorlat-elemző csoportja készített a bíróságok hatályon kívül helyezési gyakorlatáról – írja a Magyar Nemzet.

A napilapnak Kónya István elnökhelyettes azt mondta: ha a grémium elfogadja a jelentést, várhatóan törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá váljék az ítélkezés.

Az elemzőcsoport egyebek közt indokoltnak látná, hogy az ügyfelek a Kúriához fellebbezhessenek, ha a másodfokú bíróság megalapozatlanság vagy enyhébb eljárási szabálysértés miatt semmisíti meg a perükben meghozott ítéleteket. Ez arra ösztönözhetné a fellebviteli fórumokat, hogy maguk szüntessék meg az elsőfokú ítélet hibáit – írta a lap.

A lap becslésekre hivatkozva azt írta: évente az ítéletek 4-6 százalékát helyezik hatályon kívül. A csoport szerint a másodfokú bíróságok némelykor az orvosolható hibák miatt is felülbírálatra alkalmatlannak tekintik a döntéseket, és az ügyeket visszautalják első fokra. Ez pedig alaposan elhúzza az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik