Belföld

Elmozgatták a hazugság kordonjait

Megpróbálta eltávolítani a Blaha Lujza téri aluljárókba kihelyezett kordonokat Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, független országgyűlési képviselő és a párt néhány aktivistája vasárnap délután, ám a rendőrök ezt megakadályozták. Azt azért elérték, hogy összébb húzták az építési területeket jelző kordonokat.

A kordonok a valóságban csak azt szolgálják, hogy a hajléktalanok ne költözhessenek az aluljárókba – mondta a DK akciója előtt újságíróknak Varju László.

Úgy fogalmazott: “ezek a hazugság kordonai”. Hangsúlyozta, a szociális kérdéseket, így a hajléktalanságot sem lehet kordonokkal megoldani. Elmondta, azt várják a kormányoldal vezető politikusaitól, hogy érdemben foglalkozzanak az önhibájukon kívül hajléktalanná vált emberekkel. Szerinte ez különösen fontos annak tudatában, hogy a kabinet “érzéketlen, rossz gazdaságpolitikája” miatt már négymillióan élnek a létminimum alatt.

Varju László ezt követően három aktivistával nekiállt elbontani a Blaha Lujza téri aluljáró falfelületei elé helyezett, építkezési területet jelző kordonokat. Az ott várakozó rendőrök azonban pillanatokon belül hozzájuk léptek és igazoltatták, valamint a szabálysértés abbahagyására szólították fel őket.

A DK képviselője az igazoltatáskor kifogásolta, hogy a kordonokon nem tüntették fel azok tulajdonosát, vagyis a kordonokat szerinte jogszabálysértően helyezték el. Varju László arra kérte a rendőröket, húzzák össze egy helyre az építkezési területet jelző szalagokat, mindaddig, amíg azokon nincs feltüntetve a tulajdonosuk. A rendőrök néhány kordont összébb toltak, a politikus és az aktivisták ezt követően távoztak a helyszínről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik