Belföld

Templom épül Sopronban

Templom épül a soproni Lővérekben. Az erdős-hegyes vidék hangulatához illeszkedő építményt idén kezdik építeni.

Bognár István, a Szent Margit templom plébánosa elmondta: a Szent Margit plébánia kápolnájának helyet adó egykori villa már régen szűknek bizonyult.

“A kápolnát már hetven évvel ezelőtt, 1943. novemberi felszentelésekor szükségkápolnának nevezte a másfél évvel később mártírhalált halt Apor Vilmos győri püspök” – idézte fel Bognár István.

A lejtős domboldalon létesülő templom mintegy háromszáz ember befogadására lesz alkalmas. Alagsorában ezer urnahelyes altemplomot alakítanak ki.

A beruházáshoz szükséges 260-280 millió forint mintegy kétharmadát a Győri Püspökség bocsátja rendelkezésre döntően kárpótlási forrásokból – tájékoztatta Dékány Ferenc, a püspökség irodaigazgatója.

A hívek egy év alatt több mint 20 millió forintot adományoztak, és ugyanekkora összeggel segíti az építkezést Sopron városa – mondta Bognár István, hozzátéve, hogy a hiányzó összeg előteremtésére további erőfeszítéseket tesznek.

Az építkezés ez évi megkezdésével szeretnének kiemelt hangsúlyt adni két nevezetes évfordulónak – utalt két jubileumra a plébános. “Hetven éve szentelte fel a kápolnát, az ország első Szent Margit templomaként a tizenhat évvel ezelőtt boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspök, és ugyancsak hetven éve avatta szentté XII. Pius pápa Árpád-házi Margitot”, a templom névadóját.

Ajánlott videó