Belföld

Miró fényei díszítik a Reök-palota falait

24.hu
24.hu

2013. 02. 02. 13:41

A világhírű katalán képzőművész, Joan Miró alkotásai által ihletett fényfestményekbe öltöztették pénteken este a Reök-palotát, ahol a művész grafikáit bemutató tárlat nyílt.

Gyenge Zoltán filozófus professzor a május 5-ig látható kiállítás megnyitóján elmondta: Joan Miró – aki alig múlt 30 éves, amikor úgy fogalmazott, „meg akarom gyilkolni a festészetet” – művészete nem volt más, mint tiltakozás a berögözött szokások ellen – írja a szeged.hu.

A katalán alkotó poétikus és álomszerű művei keletkezésük korában provokatív munkák voltak, majd mára kanonizált alkotásokként a múzeumok féltett kincseivé váltak – hangsúlyozta az egyetemi tanár.

Nátyi Róbert művészettörténész elmondta, hogy a kiállítóhelyre belépő látogatót a művészre jellemző szín- és formavilág, motívumkincs fogadja. A művek hűen tükrözik a furcsa, játékos, szürrealista mirói gondolatvilágot.

A Reök-palota művészeti vezetője arra számít, hogy a tárlat a korábbi – Rembrandt vagy Andy Warhol remekműveit bemutató – grafikai kiállításokhoz hasonló közönségsikert arat, hiszen a magyar művészetkedvelők Joan Miró munkáival csaknem egy évtizede, 2004-ben a Szépművészeti Múzeumban találkozhattak utoljára.

A mintegy száz grafika egy német magángyűjteményből érkezett Szegedre. A képek zöme Joan Miró legtermékenyebb időszakából, az 1960-as, 1970-es évekből származik, de a látogatók megcsodálhatnak néhány, az 1950-es években, illetve a művész élete végén, az 1980-as években készült alkotást is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.