Belföld

Bocsánatot kért a katolikusoktól Bölcskei Gusztáv

Bolcskei(210x140)(1).jpg (bölcskei gusztáv, )
Bolcskei(210x140)(1).jpg (bölcskei gusztáv, )

A katolikusok kárhozatos bálványimádását nem tették zárójelbe és nem magyarázták el.

Bölcskei püspök a bejelentéshez olyan helyszínt választott, ahol református vezető viszonylag ritkán teszi tiszteletét: egy katolikus templomot. A bocsánatkérés – a református egyház honlapjának híradása szerint – a múlt héten történt, a szegedi dómban, az ökumenikus imahét egyik rendezvényén – írja a Népszabadság.

Az ok: az alapvető református hittételeket tartalmazó Heidelbergi Káté új magyar fordításában változatlan formában, kommentár nélkül szerepel az a pont, amely szerint miséjükben a katolikusok „kárhozatos bálványimádást” követnek el.

A Heidelbergi Káté 80. pontja az úrvacsorával (eucharisztia) foglalkozik, és erős szavakkal kifogásolja azt a katolikus tanítást, hogy „Krisztus testileg van jelen a kenyér és a bor színe alatt, ezért ezekben kell őt imádni”.

A katolikus mise „így alapját tekintve megtagadja Jézus Krisztus egyszeri áldozatát és szenvedését, és ezért kárhozatos bálványimádás”. A reformátusok idén ünneplik a Heidelbergi Káté megjelenésének 450. évfordulóját, ebből az alkalomból készült az új fordítás.

További részletek a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik