Belföld

Árnyék helyett államtitkári autót láthatott az állatkerti medve

medve(210x140)(1).jpg (medve, )
medve(210x140)(1).jpg (medve, )

Illés Zoltán a Varázshegy belsejében mutatta meg az elektromos autót.

A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó medve szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A hagyomány szerint, ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.

A “medveárnyék-észlelés hivatalos eredményét” Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be.

Vitatható, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, ugyanakkor több meteorológus azon a véleményen van, hogy a hosszú távú előrejelzések – a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt – eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.

Persányi, Illés és az Ampera Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az árnyékészlelés után a Varázshegy belsejében Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója bemutatta a Környezetügyért Felelős Államtitkárság első elektromos meghajtású Opel Ampera típusú szolgálati személygépkocsiját. Mint azt Illés Zoltán kifejtette, az államtitkárság a jövőben támogatni fogja Magyarországon az elektromos és környezetbarát járművek minél nagyobb számban való elterjedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik