Belföld

Vagyonnyilatkozat: nem élnek rosszabbul a kormánytagok

A kormánytagok többségének nem változott jelentősen az anyagi helyzete 2012-ben a péntektől elérhető vagyonnyilatkozataik alapján.

Egyetlen miniszter sem vásárolt ingatlant, vagy gépkocsit az elmúlt évben, a legnagyobb jövedelemre ezúttal is Pintér Sándor belügyminiszter tett szert, aki korábbi cégeladásaiból tavaly és idén is félmilliárd forintot kap.

Semjén Zsolt a korábbiakhoz hasonlóan két II. kerületi ingatlan felét, valamint egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezeti jogát tüntette fel vagyonnyilatkozatában, míg értékesebb ingóságainak antik bútorait tartja, amelyeket – mint írta – születése óta birtokol családi ajándékként. A KDNP-s miniszterelnök-helyettes emellett mindössze félmillió forintos pénzintézeti számlakövetelésről számolt be, ami 1,9 millió forinttal marad el a tavaly megadott értéktől.

Navracsics Tibor fideszes miniszterelnök-helyettes egy budakeszi 138 négyzetméteres lakóház felét tulajdonolja, 2006-ban vásárolt személyautójáról ezúttal is csak annyit árult el, hogy Renault márkájú. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az egyetlen kormánytag, akinek nincs megtakarítása, ellenben 1,7 millió forinttal 9 millió forintra csökkent pénzintézetekkel szembeni tartozása, továbbá visszafizette 2,5 millió forintos magánszemélyek felé szóló adósságát. Navracsics Tibor állami jövedelme mellett havi 25 ezer forintot könyvelhet el a Heti Válasznak való cikkírásaiból.

Matolcsy György két balatoni üdülőt említ nyilatkozatában, egy 150 négyzetméteres balatonakarattyai lakóházat és egy 22 négyzetméteres csopaki társasüdülőt. A gazdasági miniszter a korábbinál félmillió forinttal több, kétmillió forint készpénzt tart otthon, emellett elfogyott 3,8 millió forintos pénzintézeti számlakövetelése, megmaradt ugyanakkor 14 millió forintos más jellegű kintlévősége. Matolcsy Györgynek az elmúlt évben sem keletkezett adóssága, miniszteri és képviselői fizetését pedig ugyancsak a Heti Válaszban történő publikálással egészíti ki, amiből a korábbi havi 50 ezer forint helyett tavaly havi 100 ezer forintra tett szert.

Pintér Sándor vagyonnyilatkozatában továbbra is 22 ingatlant tüntet fel, amelyek között három 100 négyzetméter feletti II. kerületi lakást, továbbá szántókat, valamint garázsokat, illetve egy parkolóhelyet is külön felsorol, emellett őrzi 1995-ben örökölt Wartburg gépkocsiját is. Pintér Sándor tavaly már jelezte, hogy cégei eladásából 2012 után idén is 500 millió forintos bevételre számít. A tárcavezető különböző forint megtakarításai a tavalyi mintegy 220 millió forintról idénre 380 millió forint fölé nőttek, amerikai dollárban befektetett tőkéje 755 ezerről 1,2 millió dollárra emelkedett, míg 760 ezres euró megtakarítása jelentősen nem tér el az előző évitől. Pintér Sándornak családi, baráti kölcsön címén a korábbi 426 millió forint helyett 300 millió forintos pénzkövetelése maradt.

Németh Lászlóné sem szerzett új, vagy adott el régi ingatlant, így továbbra is három főváros lakásban és egy kis surány-pócsmegyeri üdülőben van résztulajdona. A fejlesztési miniszter szolgálati gépkocsija mellett megtartotta tizenhárom éves Toyota Yarisát. Vagyonnyilatkozatából kiderül továbbá, hogy egy befektetésének értéke megközelítőleg 3 ezer euróval 14 ezer euróra, míg önkéntes magánnyugdíj-pénztári számlájának egyenlege 2 millió forinttal 16 millió forintra emelkedett, számlaköveteléseinek ráeső része ugyanakkor egymillió forinttal csökkent. Németh Lászlóné idén is feltüntette 39 ezer svájci frankos lakáshitelét, valamint ezúttal is kiemelte arany ékszereit és ezüst tárgyait.

Martonyi János a tavalyi évhez hasonlóan idei vagyonnyilatkozatában is 500 négyzetméteres szadai lakóházát említi elsőként, amelyet felerészben tulajdonol. A külügyminiszter ingatlanjai felsorolását 150 négyzetméteres zebegényi lakásával zárja, amelyen haszonélvezeti joga van. Ezt követően említést tesz 2006-ban vásárolt Audi A6-os gépkocsijáról, majd a korábbi éveknek megfelelően nagy értékű ingóságai közé sorolja örökölt, vagy vásárolt szőnyegeit, bútorait, festményeit, porcelánjait és ékszereit. Martonyi Jánosnak értékpapírokban továbbra is 125 millió forintos megtakarítása van, takarékbankban elhelyezett megtakarítása pedig változatlanul 45 millió forint. A külügyminiszter beszámol szegedi egyetemi tanári állásáról is, amelyből havi bruttó 58 ezer forintos jövedelme származik.

Balog Zoltán egy 34 négyzetméteres XIII. kerületi lakás mellett három bükkszentkereszti ingatlant sorol fel vagyonnyilatkozatában. Az emberierőforrás-miniszternek tavaly június óta egymillió forinttal és 13 ezer euróval nőttek megtakarításai.

Hende Csabának a főváros II. kerülete mellett szülővárosában Szombathelyen van lakása, valamint egy szőlője a közeli Vaskeresztesen. A honvédelmi miniszter megtartotta 2002-ben vásárolt Mitsubishi Carisma járművét, 7,5 millió forintos számlakövetelése pedig 9 millió forintra emelkedett.

Fazekas Sándornak Karcagon van családi háza és több szántója, emellett a főváros IX. kerületében egy 47 négyzetméteres lakása. A földművelésügyi miniszter Toyota Corolla gépkocsit birtokol 2007 óta, könyvtára pedig az elmúlt évben 300 példánnyal 6300 kötetesre bővült. Takarékban elhelyezet megtakarítása változatlanul 1,5 millió forint.

Varga Mihálynak ugyancsak Karcagon vannak telkei, míg a fővárosban két II. kerületi ingatlant mondhat magáénak. Az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter 1,3 millió forintos életbiztosítása mellett tavaly 1,5 millió forint értékben vásárolt államkötvényt, 15 millió forintos jelzáloghitelét pedig 5 millió forinttal tudta mérsékelni.

A tisztségviselők is vallottak

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke bevallásában a korábbi nyilatkozataihoz képest újdonságként szerepel egy 70 négyzetméteres budapesti, III. kerületi lakás és egy teremgarázshely. A korábbi vagyonnyilatkozataiban foglaltakhoz hasonlóan rendelkezik egy 54 négyzetméteres zalaegerszegi lakással. Továbbra is tulajdonosa 5/120-ad részben egy 2292, valamint egy 853 négyzetméteres szőlőnek a zalai megyeszékhelyen, és ugyanilyen hányadban birtokol egy 6377 négyzetméteres gyepet és gyümölcsöst.

Az NMHH elnöke továbbra sem birtokol autót, juttatásai között azonban szerepel egy Ford Mondeo. Az értékpapírok között 6,5 millió forint értékben tüntetett fel befektetési jegyet, 5,8 millió forint értékben kötvényt, emellett rendelkezik egy bő 4 millió forintot érő életbiztosítással, valamint 41,4 millió forintot és 2473,56 eurót érő értékpapírokkal. Szalai Annamária 1 millió 297 ezer 133 forintos bruttó jövedelmet kap az NMHH elnökeként.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke továbbra is felerészben birtokol egy mintegy 345 négyzetméteres békéscsabai telket, amelyen egy 91 négyzetméteres ház áll, és rendelkezik egy csaknem 20 négyzetméteres garázzsal is. Domokos László továbbra is 9/10-ed arányban tulajdonosa egy 122 négyzetméteres lakásnak a főváros XIII. kerületében, és rendelkezik egy újkígyósi, 7000 négyzetméteres szántóval. Az ÁSZ elnöke haszonélvezeti joggal bír egy budapesti, V. kerületi, 63 négyzetméteres lakás felett, emellett egy 2003-ban vásárolt Skodával rendelkezik.

Domokos László bő 1 millió forintot érő részvénycsomaggal rendelkezik, befektetési jegyeinek jelenértéke is több mint 1 millió forint. A tulajdonában lévő államkötvények jelenleg 4,2 millió forintot érnek, kincstárjegyei 8,5 millió forintot. Befektetéshez kötött biztosítást 11,3 millió forintnyi értékben tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, emellett az ÁSZ elnöke takarékbetétben 1 millió forintot, betétben 1,9 millió forintot, készpénzben 1,5 millió forintot birtokol. Pénzkövetelései 9,7 millió forintot tesznek ki. Az elnök a juttatásai között laptopját és mobiltelefonját tüntette fel.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke továbbra is egy 1154 négyzetméteres telekkel rendelkezik Telkiben, amelyen egy 292 négyzetméteres ház áll. Juhász Miklós továbbra sem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában járművet, a hathavi illetményét meghaladó értékű ingóságok között pedig a már tavaly is jelzett, 1980-ban kapott asztali lámpa szerepel. A GVH elnöke 3,5 millió forintnyi részvényt és 6,5 millió forintnyi államkötvényt birtokol, és készpénzben rendelkezik 1,1 millió forinttal.

Számlakövetelései 7,1 millió forintot tesznek ki. A GVH elnöke a tavalyinál kevesebb összegű értékpapírt és számlakövetelést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, és abban az idei évben már nem szerepel a tavaly még feltüntetett 80 ezer eurós tartozás.  
Ahogy tavaly is, a Magyar Nemzeti Bank elnöke 366/460-ad arányban birtokol egy 1274 négyzetméteres II. kerületi telket és egy azon lévő, 460 négyzetméteres házat, és felerészben egy XI. kerületi, 2318 négyzetméteres telket és egy azon lévő, 319 négyzetméteres házat. Továbbra is rendelkezik egy harmadik ingatlannal is: Gánt-Vérteskozmán egy 1438 négyzetméteres telken áll egy 140 négyzetméteres üdülője és egy 60 négyzetméteres gazdasági épülete.

Simor András járműparkjában sem történt változás: egy 2005-ben gyártott Mercedessel és egy vitorlással rendelkezik. A jegybankelnök befektetési alapokban tartott vagyona némileg csökkent: idén 1,58 milliárd forintban, míg tavaly 1,65 milliárdban határozta meg ezek értékét. Részvényvagyona a tavalyihoz hasonlóan 1 millió forint, nyugdíjpénztári befektetése viszont 4 millió forinttal nőtt, 23 millióra. Az MNB elnökének bruttó jövedelme mintegy 2,2 millió forint havonta, további juttatásként pedig egy év alatt egészségügyi szolgáltatásként 432 ezer forintot, önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásként pedig 1,4 millió forintot kapott. Gépkocsihasználatra Simor András tavaly 2,1 millió forintot kapott az MNB-től.

Polt Péter legfőbb ügyész továbbra is felerészben tulajdonol egy 110 négyzetméteres, II. kerületi lakást, amelyhez egy teremgarázshely is tartozik. A legfőbb ügyész emellett tulajdonosa egy 3341 négyzetméteres telken álló 75 négyzetméteres háznak Regécen, valamint egy 30 négyzetméteres pincének Fónyon. Polt Péter továbbra is birtokol egy bodrogolaszi szőlőt, és egy bárdudvari szántót. A legfőbb ügyész idén sem tüntetett fel járművet a nyilatkozatban, nagy értékű ingóságai között egy számlakövetelés szerepel, amely 2 millió forintra emelkedett a tavalyi 1 millióról. Magánszemélyek felé fennálló tartozása – amely házastársával közös – mintegy 5 millió forinttal csökkent tavaly óta, 33,2 millió forintra.

Polt Péter az ELTE adjunktusaként havonta átlagosan bruttó 275 ezer forintos jövedelmet kap, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docenseként pedig átlagosan havi bruttó 413 ezer forintot. A legfőbb ügyész az igazságügyi tárca számára is végez oktató tevékenységet, ezért átlagosan bruttó 45 ezer forintot kap. Legfőbb ügyészi tevékenysége után tavaly 19,2 millió forintos bruttó jövedelmet kapott.

A legfőbb ügyész juttatásként továbbra is egy Volkswagen Touareget használ, emellett iPhone-t, notebookot, diktafont és egy iPad-et kapott, cafeteria juttatása pedig összesen bruttó 200 ezer forint volt.

Áder gyarapodott

Ötmillió forint értékben nőttek Áder János megtakarításai az államfővé választása óta eltelt fél évben. A köztársasági elnök – idei vagyonnyilatkozata alapján – ez idő alatt mindkét személyautóján túladott.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján elérhető dokumentumból kiderül, hogy Áder János továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét tudhatja magáénak. Idei vagyonnyilatkozatában ugyanakkor már nem szerepelnek korábbi személyautói, egy VW Sharan és egy Citroen C3 típusú gépkocsi.

Az államfő megtakarításai összességében több mint 5 millió forinttal nőttek tavaly június óta. Áder János OTP befektetési jegyeinek névértéke mintegy 3 millió forinttal csökkent ugyan, de eközben ING életbiztosításának biztosítási összege 5 ezer euróval (mintegy másfél millió forinttal), euróban tartott megtakarításai 9 ezer euróval bővültek, korábban nem jelölt OTP folyószámláján pedig 3,7 millió forintot tüntetett fel.

Áder János vagyonnyilatkozatában nem részletezi juttatásait és ajándékait, mint írja, előbbiek megfelelnek a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényben meghatározottaknak, utóbbiak pedig a diplomáciai kapcsolattartásból származnak.
A hatályos jogszabályok értelmében az államfő havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, azaz 2013-ban mintegy 1,5 millió forint. Áder János emellett köteles igénybe venni egy elnöki rezidenciát, továbbá két személygépkocsi használatára is jogosult, a térítésmentes telefon- és internethasználaton túl pedig valamennyi egészségügyi ellátást ingyenesen veheti igénybe.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.