Belföld

Petőfi-casting: jelentkezőket várnak a március 15-i műsorhoz

március 15 (március 15 székesfehérvár, )
március 15 (március 15 székesfehérvár, )

Ismételten várják a vállalkozó és tehetséges amatőr színjátszó fiatalokat Petőfi Sándor szerepére, valamint megelevenednek a forradalom nagy alakjai és az „utca hősei” is a Belvárosban.

Immár hagyományosan fiatalok idézik meg az 1848-as forradalmi hangulatot, emellett honvédavatóval, forradalmi cipókészítéssel is bővül az idei március 15-i ünnepség Székesfehérváron. A belvárosban reggeltől késő délutánig változatos programokkal várják majd a fehérváriakat. Ismételten várják a vállalkozó és tehetséges amatőr színjátszó fiatalokat Petőfi Sándor szerepére, valamint megelevenednek a forradalom nagy alakjai és az „utca hősei” is a Belvárosban – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Róth Péter alpolgármester és Pisch Norbert, az Art Kulturális Egyesület elnöke tartott.

Az elmúlt két évben új színt és hangulatot hozott a Városház térre az amatőr színjátszók forradalmi eseményeket megidéző játékával, korhű vásárral és gyermekfoglalkozásokkal bővített március 15-i program. A kilátogatók az idei évben is részesei lehetnek a fehérvári fiatalok által megelevenített ’48-as forradalmi eseményeknek.

Róth Péter alpolgármester elmondta: „Az elmúlt két évben óriási volt az érdeklődés a rendhagyó ünnepi műsor iránt, hatalmas tömeg érkezett a Belvárosba. Reméljük, idén meg tudjuk ismételni a sikert! Reméljük, idén még több fiatalt tudunk bevonni a közösségi ünneplésbe, hiszen fontos, hogy ismerjék a 165 évvel ezelőtti eseményeket, a márciusi ifjak történetét.”

Ismét lesz lovasbemutató és újra megelevenednek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc történelmi helyszínei: a Pilvax kávéház, a Landerer nyomda, Táncsics börtöne és a Nemzeti Múzeum. Az Országalmánál rendezett tömegjelenetben több mint száz fiatal működik majd közre. Természetesen megtartják a József-napi vásárt is.

„Azok, akik az elmúlt két évben már kilátogattak a március 15-i programokra, idén sem fognak csalódni és számukra is új, játékos, érdekes elemekkel bővül majd a rendezvény. Egyik különlegesség lesz például a honvédavatás.” – mondta Pisch Norbert. Az ART Kulturális Egyesület elnöke hozzátette: „Azt tervezzük, hogy a kézműves foglalkozások közül minden évben kiemelünk egyet és az alkotás folyamatát részletesen bemutatjuk. Így idén első alkalommal forradalmi cipót készítünk. A Székesfehérvár és Vidéke újság egy forradalmi különszámmal jelenik meg ezen a napon, amit a látogatók között osztogatunk majd.”

Tavaly „Petőfi-castingon” választották ki azt a fehérvári középiskolást, aki Petőfi Sándor szerepébe bújhatott. Idén a szervezők – Kozáry Ferenc színművész vezetésével – ismételten várják a vállalkozó kedvű és tehetséges amatőr színjátszó fiatalokat. Petőfi mellett a forradalom további nagy alakjainak és az „utca hőseinek” megformálására is várják a jelentkezőket. Március 15-én, pénteken reggeltől késő délutánig változatos programokkal várják majd a fehérváriakat a Belvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik