Belföld

Fejérben a Comenius veri a mezőnyt

Az Oktatási Hivatal legutoljára kiadott adatait hasonlítottuk össze a Fejér megyei középfokú intézmények teljesítéséről.

Természetesen nem szándékunk az éppen aktuális iskolaválasztási döntéseket befolyásolni, ugyanakkor az adatok minden iskolakezdő számára fontos is lehet.

Az Oktatási Hivatal saját portálján, az oktatas.hu helyen közölte a 2011/12 tanév érettségi eredményeit, pontosabban a bizonyítványt szerzettek sorát és arányát.

Ha az érettségizők sokaságát nézzük, akkor a dunaújvárosiak adták a legtöbb fiatalt:

Pannon Gimnázium (Dunaújváros) 338 fő
Kodolányi Középiskola (Székesfehérvár) 209 fő
Adu Szakközépiskola (Dunaújváros) 162 fő
Tóparti Gimnázium (Székesfehérvár) 149 fő
Rudas Szakközépiskola (Dunaújváros) 145 fő
Gróf Széchenyi Szakközépiskola (Székesfehérvár) 140 fő
Bánki Donát Gimnázium és Szakközép (Dunaújváros) 135 fő

Ám a fenti adat az oktatható diákok számának arányával nő, azaz minél nagyobb egy középiskola, annál többen érettségiznek. A középszintű iskolák többségére jellemző, hogy aki érettségire indul, az meg is szerzi azt. Az ötven Fejér megyei iskola közül 16 helyen 100%-os volt az érettségi vizsga teljesítése. 90%-os teljesítést csak négy iskola nem ért el, a Herman László Szakközépiskola (Székesfehérvár), a Mezőföld Gimnázium (Adony), az Árpád Szakképző Iskola (Székesfehérvár) és a legrosszabb arányt (80%) felmutató Tatay Sándor Gimnázium (Székesfehérvár).

A kutatásból kiderül, hogy mely iskolák adnak gyermeket sikeres emelt szintű érettségire. Ez az adat már nem feltétlenül arányos a diákok létszámával, ami abból is látszik, hogy itt már Székesfehérvár jelentősen jobban áll:

Tóparti Gimnázium (Székesfehérvár) 70 fő
Széchenyi Gimnázium (Dunaújváros) 69 fő
Teleki Gimnázium (Székesfehérvár) 68 fő
Kodolányi Szakközépiskola (Székesfehérvár) 59 fő
Ciszterci Gimnázium (Székesfehérvár) 49 fő
Vasvári Gimnázium (Székesfehérvár) 47 fő
Comenius Gimnázium (Székesfehérvár) 39 fő

Az iskolák oktatási szintjét (legalábbis az emelt szintű érettségi tantárgyak területén) talán a leginkább az mutatja meg, hogy az adott iskolában az összes tanuló közül milyen arányban végeznek el emelt szintű érettségit a diákok:

Comenius Gimnázium (Székesfehérvár) 60%
Ciszter Gimnázium (Székesfehérvár) 57%
Petőfi Gimnázium (Sárbogárd) 55%
Széchenyi Gimnázium (Dunaújváros) 54%
Teleki Gimnázium (Székesfehérvár) 54%
Tóparti Gimnázium (Székesfehérvár) 47%

Ez az arány annál is inkább érdekes, mert az ötven középfokú iskolából 17-ben egyáltalán nem szerzett senki emelt szintű érettségit, további négy iskolában pedig csak 1-1 diák vállalta be. A meglepetést talán a Teleki és a Tóparti okozta, amely iskolákat az első helyek valamelyikére vártak sokan, illetve a Comenius keltett ámulatot azzal, hogy az emelt szintű érettségizői arányával veri Fejér megyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik