Belföld

Döcög a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

rokkant (rokkant, )
rokkant (rokkant, )

A jogosultak alig tizede használja ki a kedvezményre jogosító rehabilitációs kártyát, a kapcsolódó egészségügyi vizsgálatok pedig akár egy évet is csúszhatnak - írja a Napi Gazdaság.

A lap pénteki száma szerint január közepéig 67,56 ezer rehabilitációs kártyát adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, augusztusban azonban még csak 6014 munkavállaló használta fel a plasztikot 3482 munkaadónál. Utóbbiak az adott hónapban 129 millió forint adókedvezményt érvényesítettek ezáltal. Novemberben 7700-an dolgoztak a kártyával több mint négyezer munkáltatónál, az igénybe vett adókedvezmény 166,5 millió forint volt.

A tárca idén a megváltozott munkaképességűeket legnagyobb arányban foglalkoztató védett szervezetek támogatásáról szóló jogszabály módosulása miatt a felhasználás jelentős növekedésére számít.

Csúszik a felülvizsgálat

A cikkből kiderül az is, hogy a megváltozott munkaképességűek, illetve a rehabilitálhatónak minősített egykori rokkantnyugdíjasok egészségkárosodásának előjegyzett felülvizsgálata hónapokat vagy akár egy évet is késhet.

Több a kevésbé beteg?

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai szerint 2012-ben alig három százalékkal csökkent a felülvizsgálatokon rokkantnak minősülők aránya, a rehabilitálhatóaké pedig csaknem öt százalékkal nőtt az előző évi, lényegesen nagyobb számú vizsgálat eredményeihez képest. Ezzel szemben a vizsgálatokon részt vevők 17,8 százalékát sorolták az ellátásra nem jogosultak körébe.

Csökkent a megállapított ellátások összege: 20 százalékkal esett az 50 százalék vagy a fölötti szinten megállapított egészségkárosodási százalék és több mint felével nőtt a 40-49 százalék közötti megállapított arány – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik