Belföld

Újra magyar kézben a gáz

gázvezeték (gázvezeték, )
gázvezeték (gázvezeték, )

Megszületett a megállapodás az E.ON magyar gázüzletágának állami átvételéről, a homályos hivatalos tájékoztatásból úgy tűnik, az aláírás még hiányzik a szerződésről.

Az üzletről októberben írtak alá szándéknyilatkozatot, aszerint január 31-ére, vagyis mára megszülethet a végleges szerződés is. Orbán Viktor és sajtófőnöke is megszólalt ma a témában, de egyikük sem mondta, hogy véglegesítették volna a szerződést.

Orbán szerint megnyugodhatunk

A kormány a mai napon Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket – például gáztározókat, szerződéseket – amelyeket az előző kormányok privatizáltak – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában az MTI-nek. Hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.

Technikai bonyolítás

Az MTI-nek a részleteket firtató kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elmondta: az állam képviselői és az E.ON között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik. További részleteket későbbre ígért a sajtófőnök.

Mennyiért?

A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

A lap értesülése szerint az MNV arra hatalmazta fel az MVM vezetését, hogy legfeljebb 875 millió eurót fizessen a két cégért, ami a vételárral, illetve egyéb teherátvállalásokkal együtt értendő. Ezen túlmenően felkérték az MVM-menedzsmentet, hogy igyekezzen a magyar állam számára legkedvezőbb szerződést megkötni.

A lap forrásai azt kizártnak nevezték, hogy a szerződést még csütörtökön aláírják, mert Orbán Viktor kormányfő és Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a nap folyamán Moszkvában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik