Belföld

Tenni vagy nem tenni? Nagy szükség van az önkéntesekre!

HEROSZ Fehérvári Állatotthon vezetője szerint az állatotthon önkéntesek nélkül korán sem tudná ilyen hatékonyan végezni a munkáját.

Az önkéntes értékrendszer kialakítása iránti igény is megfogalmazódott azon a kerekasztal beszélgetésen, melyet színes körben rendezett szerdán a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda. „Önkénteseket fogadó szervezetek kapacitásfejlesztése Fejér megyében” címmel az önkéntesség aktuális helyzetét vitatták meg a civil szervezetek, az intézményvezetők és önkéntesek bevonásával a Civil Központban- áll a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda Fehérvár24-hez eljuttatott közleményében.

A kerekasztal körül helyet foglaltak és megosztották az önkéntes tapasztalataikat az István Király Általános Iskola igazgatóhelyettese, Kohonicz Izabella, a HEROSZ Fehérvári Állatotthon vezetője, Krepsz Gyöngyi, a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós Iroda önkéntes munkatársai, valamint a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda, önkéntes, szociális munkás hallgatói.

Kohonicz Izabella elmondta, belső igény alapján végeznek önkéntes tevékenységet már az iskola falain kívül is. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a fiatalokban korán kialakítsák a nevelés során az önkéntesség iránti belső igényt. Volt rá példa, hogy tizenhárom féllel közösen írtak alá együttműködési megállapodást és szerveztek közös programokat példaként említve a Hérosz Állatotthont és a nyugdíjas klubot. 2011-ben, az Önkéntesség Évében is aktív szerepet vállalt az iskola, idén pedig a 2013-as Szent István Emlékévbe kapcsolódnak be programjaikkal.

Krepsz Gyöngyi elmondta, hogy munkájukat a nevelés és a szemléletformálás jegyében látják el. Meggyőződésük, hogy azok az emberek, akik kapcsolatba kerülnek az állatokkal, az embertársaikhoz is toleránsabbak és elfogadóbbak, hiszen a kutya nem tesz különbséget ember és ember között. A vezető hangsúlyozta, az állatotthon önkéntesek nélkül korán sem tudná ilyen hatékonyan végezni a munkáját! Az otthon munkatársainak az állatok ellátására van kapacitása. Minden plusz munkát pl.: házirendkészítés, iskolai előadás, sétáltatás – az  önkéntesek végeznek.  – hangsúlyozta az állatotthon vezetője.

A közönség soraiból, Szokó Zsolt, a LARKE önkéntese hangsúlyozta az önkéntes munka fontosságát, és több javaslatot fogalmazott meg, miszerint minden szervezetben törekedni kellene az önkéntes értékrendszer kialakítására, valamint kapjanak valamilyen pluszt, például több pontot az elbírálás során azok a pályázók, akik önkéntest foglalkoztatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik