Belföld

Sikeres felzárkóztatási programokról Szegeden

Az oktatás, az egészségügy és a foglalkoztatás területén megvalósuló sikeres felzárkóztatási programokat mutattak be csütörtökön az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett konferencián.

Pillár Zsófia, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság szakreferense elmondta, a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia oktatási intézkedéseinek kiemelt feladata az uniós célokkal összhangban a lemorzsolódás arányának csökkentése, illetve a hátrányos helyzetű tanulók felsőoktatási esélyegyenlőségének növelése -tudta meg a Szeged24 a konferencián.

Az egyik első hazai kezdeményezés az óvodákat és iskolákat egyaránt érintő szegregáció ellen ható oktatási integrációs program volt, amelyben az előző tanévben már 75 ezer tanuló és 25 ezer óvodás vett részt – tudatta a szakember.
Az Útravaló ösztöndíjprogram az általános iskola 7. osztályától segíti a hátrányos helyzetű diákok továbbtanulását, érettségihez, szakmához jutását, illetve felsőoktatásba kerülését. Tavaly már 20 ezer tanuló és 10 ezer mentor vett részt a programban – közölte a szakreferens.

Pillár Zsófia tájékoztatása szerint számos uniós esélyegyenlőségi program is megvalósul, melyek az oktatás fejlesztését célozzák iskolai kereteken belül és azon kívül is. Kiemelte a történelmi egyházakkal összefogva megvalósuló roma szakkollégiumi programot, amely célja a jövőt építő cigány értelmiség képzése. A hallgatók teljesítményalapú ösztöndíjat és személyre szabott segítséget kapnak. Az intézményrendszer fejlesztése uniós támogatással valósul meg – tette hozzá.

Szűcs Norbert, a Motiváció Oktatási Egyesület alelnöke elmondta, a hátrányos helyzetű gyerekek oktatási felzárkóztatásának egyik sikeres eszköze a szegedi és hódmezővásárhelyi mentorprogram. A kezdeményezésben részt vevő pedagógusjelöltek elméleti és gyakorlati felkészítő kurzusokon vesznek részt, s rendszeres fejlesztőbeszélgetéseket tartanak. Egy mentorhallgató három-öt diákkal foglalkozik, tanulmányi felkészítést és szabadidős programokat is tart a gyerekeknek.

A Szegeden 2007-ben, Hódmezővásárhelyen 2008-ban indult a kezdeményezés. Az előző tanévig a Roma Education Fund támogatásából működött, jelenleg az egyesület finanszírozza. A jövő évtől uniós támogatással egy szerb-magyar határ menti projektnek köszönhetően a programot kiterjeszthetik a Vajdaságra is – közölte a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik