Belföld

Parragh lecsapott az egyetemekre

egyetemista (egyetem, egyetemista, )
egyetemista (egyetem, egyetemista, )

Az iparkamara a szakképzés után kiterjesztené hatáskörét a felsőoktatásra is.

A kormány mellett új szereplő jelent meg a felsőoktatás alakításában: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Parragh László, a szervezet elnöke nem egyszerűen odaül a felsőoktatási kerekasztalhoz, amelynek ma van az alakuló ülése: ő mostanra megkerülhetetlenné vált – írja a Népszabadság csütörtöki számában. .

A lap birtokába került dokumentumban szereplő egyik javaslat szerint a jelenlegi gazdasági tanácsok helyett “egységes jogi szabályozás alapján működő társadalmi-gazdasági tanácsokat/felügyelő bizottságokat kell létrehozni az MKIK koordinációjának és delegálási jogának biztosításával, amelyek külső kontrollként nem csupán az intézmények gazdálkodását, de a gazdaság és a felsőoktatási intézmények kapcsolatának meglétét és érvényesülését is ellenőrzik”.

A dokumentumban többek között szerepel a gazdasági szereplők érdemi szerepének biztosítása a szakok, tananyagok akkreditációjában, a képzések kimeneti követelményeinek meghatározásában, továbbá a vállalati szakemberek oktatói státusú elismerése is. Az alapképzéseknél a cikk szerint még abba is beleszólást akarnak, hogy hány kreditet ismerjen el egy adott intézmény.

Nemcsak az egyetemek gazdaságát és képzési autonómiáját csorbítaná az MKIK, hanem a szervezet szerint a “hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálata”, “az oktatás színvonalát korlátozó jogok megvonása” is indokolt lenne – olvasható a lapban.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a javaslatok előkerültek a rektori konferencia és a minisztérium közötti szerdai egyeztetésen is. Az MKIK kezdeményezését Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár támogathatónak tartotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik