Belföld

Matolcsy: Budapest kertvárosa minden magyar város

Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(1)(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

A nemzetgazdasági miniszter szerint a nemzetstratégia legfontosabb céljai közé tartozik a városok fejlesztése.

“Budapest kertvárosának kellene tekintenünk valamennyi határon belüli magyar várost, és a budapesti 2,5 milliós gazdasági övezet fejlődése húzhatja magával az egész nagytérség fejlődését. Nagyvárosaink kertvárosainak kellene tekintenünk minden környező kisebb várost és települést” – írja Matolcsy György a Heti Válaszban.

A miniszter azzal érvel, hogy a Kárpát-medence határon kívüli városainak is egyik természetes központja a magyar főváros. Szerinte a városmagok és kertvárosok dinamikusan együttműködő hálóját kellene kialakítanunk, ehhez fejlett infrastruktúra, virágzó vállakozások, globálisan nyitott tudásközpontok és erős, bővülő középosztály kell.

Ma legalább egymillió városlakónk hiányzik itthon, miközben London, néhány német és osztrák város csaknem félmillió magyart vonzott az elmúlt évtizedben. Ötszázezer uniós munkavállalónk csak dinamikusan fejlődő városokba jön haza – írja a hetilap szokásos rovatában Matolcsy György.

Az MSZP szerint Matolcsy elszólta magát. A miniszter elárulta, félmillió hazánkfia dolgozik külföldön. Az ellenzéki párt közleménye szerint ez sajnos a legpesszimistább feltételezéseket igazolja: az emberek menekülnek Magyarországról. Mint írják, az elvándorlás társadalmi és gazdasági árát ma még nehéz megbecsülni, de bizonyosan súlyos veszteség az ország számára. “1956 vérbe fojtása után kétszázezren választották az emigrációt. Az Orbán-rezsim miatt most két és félszer annyi ember hiányzik az országból.”

Egy tavalyi felmérés szerint soha nem volt ilyen magas a migrációt tervezők aránya. 2012 elején a felnőtt lakosság 13 százaléka tervezte, hogy néhány hétre vagy hónapra, 16 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik