Belföld

LMP: Nyugodt hangulat – alku nélkül

Karácsony Gergő (Karácsony Gergő)
Karácsony Gergő (Karácsony Gergő)

Jövő héten folytatja az egyeztetést a párt és a platform.

Egyelőre nem egyezett meg egymással, ezért várhatóan hétfőn folytatja a csütörtökön megkezdett megbeszélést az LMP és a Párbeszéd Magyarországért Platform. Ezt a választmányi szóvivő, Heltai László és a platformot képviselő Karácsony Gergely is megerősítette. Heltai László csak annyit mondott, átbeszélték a lehetőségeket; részleteket a tárgyalások végéig nem akart közölni. Hasonlóképpen fogalmazott Karácsony Gergely.

Mindketten hangsúlyozták, egyik fél sem számított arra, hogy csütörtökön feltétlenül megállapodnak, ezért a jövő héten folytatják a megbeszéléseket.

Nyugodt volt a hangulat, mindenki tisztában van azzal, hogy egy fontos kérdésről döntünk – ismertette a körülményeket Heltai László. A csütörtöki tárgyaláson az LMP-t Schiffer András frakcióvezető, valamint Szél Bernadett és Mile Lajos képviselte. Az országos választmányból Heltai László, az országos politikai tanács elnökségéből pedig Vida Attila került be a delegációba, amelynek hatodik tagja a frakcióvezető által felkért tárgyaló, Meszerics Tamás.

A Párbeszéd Magyarországért Platform részéről a megbeszélésen Karácsony Gergely, Szabó Tímea és Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, valamint Sipos Péter XII. kerületi önkormányzati képviselő vett részt.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezután a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.

A párt kongresszusa szombaton úgy döntött, hogy nem változtat a korábban elfogadott stratégián. Vasárnap a Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek és új pártot alapítanak. A platform képviselői hangsúlyozták, hogy szeretnék, ha egyben maradna a parlamenti frakció, ezért tárgyalásokat kezdenek az LMP-ben maradókkal.

A párt három vezető politikusával készített interjúfüzérünkből előzőleg az derült ki, hogy hogy Karácsony „nem szeretné elhúzni” a tárgyalást. Jávor Benedektől azt tudtuk meg, hogy a hamarosan megszülető új pártnév a „zöld” és a „bal” kifejezések körül forog majd. Schiffer András pedig egyebek mellett a nyelvi érzéket feszegeti cikkünkben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik