Belföld

Januári tavasz! Plusz 14 fokot mértek Szombathelyen

Győrben 10 fokot mértünk a napfényben, de hétvégén már esni fog.

A Skandináv-félsziget felett és Izlandtól délnyugatra találhatóak annak ciklonnak a középpontjai, amely meghatározza kontinensünk nagy részének időjárását. Emiatt Nyugat- és Közép-Európa felett jellemzően felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, északon havazás. A Kelet-európai-síkságon ugyan anticiklon hatása a meghatározó, de arrafelé alacsonyszintű rétegfelhőzet borítja a tájat; borongós, párás az idő. A csúcshőmérséklet a London-Berlin-Budapest-Belgrád-Rodosz vonaltól nyugatra 10 fok felett alakul, sőt a Pireneusok környékén és Spanyolország déli tájain a 20 fokot is eléri.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé továbbra is enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik.

Csütörtökön nyugat-északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és este, késő este északon, északkeleten elszórtan kisebb eső, zápor is előfordulhat. Éjszaka felszakadozik, csökken, majd pénteken napközben nyugat felől újra megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de keleten a nap első felében még alapvetően napos idő ígérkezik. Péntek délutántól elsősorban az ország északi felén lehet több helyen kisebb esőre, záporra számítani. Csütörtökön az északnyugati szelet még erős, helyenként viharos széllökések kísérik, majd ugyan délutántól mérséklődik a szél, de pénteken a nyugati, délnyugati szél ismét többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 5 és 11 fok között valószínű.

Pénteken eleinte szárazabb idő várható, majd nyugat felől ismét beborul az ég. Estétől északon-északnyugaton ismét esőre van kilátás. A nyugati, délnyugati szél továbbra is élénk, erős marad. Délután megint többfelé mérhetünk 8-10°C körüli értékeket.

Szombaton borongós időre számíthatunk, helyenként nagyobb mennyiségű eső is hullhat. A szél egyre inkább északnyugtaira fordul, a Dunántúlon viharossá fokozódik, napközben még enyhe idő várható.

Részleteket itt olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik