Belföld

Andor: Ilyen mértékű leépülés sehol nincs

Andor László (Andor László)
Andor László (Andor László)

Andor László EU-biztos szerint kirívó a klasszikus érdekérvényesítés hiánya Magyarországon.

“Ma már minden biztoskollégámnak van magyar dossziéja, és a jelek szerint még mindig bővül. Ezzel együtt úgy érzem, a hidegháborús időnek vége, a vitás ügyekben megszületnek az uniós intézmények döntései, amelyeket illik figyelembe venni” – mondta az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa a HVG-nek nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy a hazai munkaügyi statisztikát jórészt a közmunkásokkal javítják, Andor László emlékeztet arra, hogy sokan azért kényszerülnek közmunkára, mert három hónapra csökkent a munkanélküli-segélyezés, és ennyi idő alatt képtelenség megfelelő munkát találni. EU-biztosként ezért is bírálta az új magyar rendszert, de a döntés nemzeti hatáskör.


Andor László gobozFotó: Neményi Márton

Andor László a munkavállaói jogokat megnyirbáló munkatörvénykönyv kapcsán arról beszél, hogy figyelik a törvény hatását, és ha azt látják, hogy ellentétes az uniós joggal, akkor szólnak. A klasszikus érdekegyeztetés hiánya kirívó: ami működött, azt felszámolták, ami van, az nem működik. Ilyen mértékű leépülés sehol sincs – magyarázza az uniós biztos.

Igaz, Görögországban, Romániában, Szlovákiában és Romániában is voltak hasonló hideg időszakok az állam, a munkaadók és a munkavállalók kapcsolatában, de ott a kormányváltás után rendeződni látszik a helyzet – teszi hozzá.

Andor László tavaly nyáron arról beszélt, hogy lát pozitívumokat a kormány munkahelyvédelmi akciótervében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik