Belföld

Kikéri magának a vádakat az ÁSZ

Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )
Ungváry Rudolf (ungváry rudolf, )

Az Állami Számvevőszék abszolút független – állítja a szervezet Ungváry Rudolf múlt heti köztévés állítására hivatkozva.

Ungváry Rudolf  január 23-án az M1 Az Este című műsorában ezt mondta: „A jelenlegi kormány saját emberét nevezte ki az államfői posztra, az Országos Bírósági Hivatal és az adóhivatal elnökének, és ‘fideszes politikusok’ kezében van a médiatanács, az Állami Számvevőszék, az ügyészség és a Kúria is.”

Az ÁSZ erre ma, egy héttel a vitatott kijelentés után azt a közleményt adta ki, hogy az Állami Számvevőszék jelenlegi és minden korábbi vezetésének megválasztása, kinevezése a hatályos törvények, valamint az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával történt. Az ÁSZ elnöke hivatalba lépése előtt lemondott párttagságáról és minden egyéb tisztségéről. Az ÁSZ intézményi és ellenőrzési függetlenségét az alaptörvény és a 2011-ben hatályba lépett új számvevőszéki törvény biztosítja.  A jogszabály nemzetközi módon is példátlan módon erősítette meg és biztosítja az ÁSZ függetlenségét, átláthatóságát.  Jelzésértékű, hogy a számvevőszéki ellenőrzések pártatlanságát és objektivitását nem érte kritika az elmúlt két és fél évben. Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, Ungváry Rudolf kijelentése a magyar demokratikus jogállam alapjait, illetve Magyarország nemzetközi megítélését veszélyezteti. Tisztelettel kérjük Ungváry Rudolfot, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló, az Állami Számvevőszék tekintélyét aláásó, légből kapott kijelentésektől – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik