Belföld

Állatok százainak talált új otthont a Herosz Állatotthon

Sikeres évet zárt 2012-ben a Fehérvári Állatotthon.

Sikerrel zárta a 2012-es esztendőt a Herosz Fehérvári Állatotthona. A Takarodó úti létesítményben napi szinten átlagosan 290 állatot gondoztak, összesen csaknem 800 kutyának és cicának találtak új, szerető gazdát, illetve sérült, vadon élő állatok is átmeneti menedékre leltek. Az állatotthon számos saját programot szervezett, részt vett különféle városi rendezvényeken, és folytatta a környezeti nevelési programjait, többek között a Gyermektagozat foglalkozásait. A létesítmény működését támogatók és önkéntesek teszik lehetővé, akiknek nagylelkű közreműködésére idén is számítanak!

A Fehérvári Állatotthonban csaknem 8000 látogatót fogadtak tavaly, 641 kutyának és 153 macskának találtak új, szerető otthont, illetve csaknem 300 ivartalanítási és egyéb műtétet végeztek. Összesen 37 vadon élő állatot gondoztak, akik között voltak őzek, mocsári teknősök, sünök és denevérek is. A Vadmadárkóház Alapítvánnyal együttműködve 45 madárfaj 302 egyedét gondozták, a gyógyult példányokat visszajuttatták élőhelyükre. Nem megfelelő állattartással kapcsolatban a Herosz tavaly 55 bejelentést fogadott Fejér megyéből, ezeket a helyi önkormányzatok közreműködésével vizsgáltak ki.

A Fehérvári Állatotthon nagy hangsúlyt fektet környezeti nevelési programjaira, melyekkel 3.500 gyermeket érnek el Székesfehérváron és vidéken. Hangsúlyos a 2005 óta működő Gyermektagozat, melynek foglalkozásai jelenleg is tartanak a Zentai Úti, a Kossuth Lajos, a Hétvezér, a Széna Téri Általános Iskolában,  a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában, valamint a C.B.A. Magán Általános Iskolában. Nagy népszerűségnek örvendtek a Fehérvári Állatotthon programjai, a húsvéti Nyuszisimogató, a júniusi Nyílt Nap, a nagyáruházak segítségével, több alkalommal megvalósult örökbefogadó és adománygyűjtő nap, a nyári napközis tábor, a vasárnapi kutyasétáltatás, valamint a tavasz és  őszi kutyaiskola tréning. Ugyancsak sok érdeklődő vett részt a novemberben,  Lajkó Csaba ultramaraton futó közreműködésével szervezett jótékonysági futáson, a novemberi állatvédelmi konferencián és a decemberi Állatok karácsonyán. Összességében 120 különféle programmal és 70 sajtómegjelenéssel zárta a tavalyi évet a Herosz.

A Fehérvári Állatotthon hat főmunkatárssal, körülbelül 50 fős önkéntes csapattal, és támogatók segítségével látja el feladatait. Az állandó, tervezhető bevételt Székesfehérvár Önkormányzata, és a Németországból szponzorált Tierschutzprojket Ungarn (Magyar Állatvédelmi Projekt) biztosítja. A hazai támogatók között magánszemélyek és nagyáruházak egyaránt vannak, ez utóbbiak főként saját termékeikkel segítik a Herosz munkáját. Az Alcoa Köfém Kft. alapítványán keresztül, és dolgozóinak önkéntes munkájával járult hozzá az állatotthon sikeres működéséhez. 2012-ben jelentős volt a pályázati forrásokból származó bevétel, Székesfehérvár Önkormányzatához hat sikeres pályázatot nyújtott be a menhely. Az IBM-től és egy magát megnevezni nem kívánó cégtől is nyertek támogatást, melyet idei fejlesztésekre fordítanak.

A Herosz bevételeinek jelentős része származik az adó 1%-ból. A  Herman Ottó Magyar Országos Állat – és Természetvédő Egyesület közös, 19816016-1-43-as adószámára beérkezett felajánlásokat évről évre létszámarányosan osztják szét a menhelyek és tagszervezetek között. Az állatotthonok idén is köszönettel és hálával fogadják az adó 1%-os felajánlásokat, hiszen a munka nem állhat meg! Idén és a következő években is gazdátlan, kidobott, sérült állatok százairól kell gondoskodni Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik