Belföld

Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Tovább a Szegedi Füvészkert honlapjára.

 

Az utóbbi évtizedekben a füvészkertek tevékenysége jelentősen bővült, s a gyűjtemények felépítése ennek megfelelően átalakult. A legfontosabb tevékenységeink az alábbiak.

Gyűjteménykezelés:A gyűjtemények (pl. rózsakert, sziklakert, rendszertani gyűjtemény) gondozása, fenntartása, tervszerű gyarapítása, védelme, új gyűjtemények kialakítása jelenti az alaptevékenységünket, erre épülnek az alábbiak.

A biológiai sokféleség bemutatása és megőrzése: Hozzájárulunk a védett növények génállományának megőrzéséhez, több, mint 40 védett fajt ismerhetnek meg a látogatók. A védett növények hazánk nemzeti kincsei közé tartoznak, olyan növényünk is van, amely kizárólag Magyarországon él. A távoli vidékek fajai közül elsősorban a gazdaságilag hasznos (táplálék-, ipari- és dísznövényeket) mutatjuk be.

Oktatás-kutatás, ismeretterjesztés: A füvészkert, mint egyetemi egység, elsősorban az egyetemi  oktatást és kutatást szolgálja. Igen fontos tevékenység azonban a környezettudatos szemléletmód kialakítására szolgáló közoktatás és ismeretterjesztés. Ezt szolgálják a természetismereti foglalkozások, a tanórán kívüli foglalkozások, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A szabadidő tartalmas eltöltéséhez a fenti programok mellett a tiszta levegőjű  kertben tett séta is lehetőséget biztosít. Azon munkálkodunk, hogy elsősorban a park rész kialakításával esztétikai élményt nyújtsunk, s a növények szépsége mellett diorámákban bemutassuk a kert madarait. Sokat közülük élőben is láthatnak a türelmesebb látogatók, s különösen tavasszal éneküktől hangos a kert. Madárodú- és madáretető bemutatónkkal arra ösztönözzük látogatóinkat, hogy saját környezetükben is madárbarát kerteket alakítsanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik