Belföld

Nem csak az orvosoknak fog fájni

Haziorvos(210x140)(1).jpg (háziorvos)
Haziorvos(210x140)(1).jpg (háziorvos)

A betegek is meg fogják érezni a kényszernyugdíjazást.

Az ombudsman és az esélyegyenlőségi hivatal közbenjárását kéri az egészségügyiek kényszernyugdíjazása ügyében a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanácsa – tudta meg a Népszabadság.

A szervezet elnöke, Weltner János sebész főorvos a lapnak elmondta: kedden elküldik levelüket mindkét hivatalnak, miután a közalkalmazotti tanács tagjai is véleményezték az aggályokat megfogalmazó beadványt.

Ebben azzal érvelnek, hogy az alaptörvényben pontosan le van írva, milyen típusú jogszabályokat lehet hozni, s abban a kormányhatározat nincs benne, valamint állítják: esélyegyenlőtlenséget okoz a nyugdíjtörvény év végi módosítása is. Ezért arra kérik az ombudsmant, forduljon az Alkotmánybírósághoz jogorvoslatért.

Weltner szerint gyakorlatilag tömeges leépítést rendeltek el a közszférában anélkül, hogy lenne ennek jogszabályi háttere. Ez pedig nemcsak az orvosoknak, hanem a betegeknek is fáj majd, mivel már most sincs elég orvos, a betegek így még ritkábban kerülnek majd sorra az ellátóknál – tette hozzá.

A Magyar Orvosok Szövetsége és a Magyar Kórházszövetség vezetője azt mondta a lapnak, egyelőre várakozó állásponton vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik