Belföld

József Attila, Radnóti Miklós megzenésített versei Győrött

A Hangraforgó Klubban az azonos nevű duó dalaival, egyebek között József Attila, Radnóti Miklós és Ratkó József megzenésített verseivel találkozhat a közönség F. Sipos Bea és Faggyas László zeneszerzőpáros tolmácsolásában.

A Hangraforgó minden hónapban más-más tematikájú előadással lép a közönség elé, s a klubba látogatók elsőként lehetnek részesei új dalok bemutatásának is – mondta el F. Sipos Bea.

A klubeseteken József Attila, Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Ratkó József és a kortárs költők megzenésített verseit adják elő. Emellett játsszák régi korok dallamait, válogatnak a reneszánsz és a barokk-kori énekes dalkincsből. E zenéknek a többsége nem saját szerzemény, hanem népének. Emellett találtak dallam nélkül olyan Szent Istvánról szóló szöveget, amelyhez archaizáló stílusú dallamot illesztettek. A régi korok muzsikájának megszólaltatásakor a lant, a koboz és a többi régi hangszer is előkerül.

A Hangraforgó együttes fontos feladatának tekinti a magyar nyelv őrzését, a verséneklő műfaj életben tartását és továbbhagyományozását az egymást követő generációknak. Ezért terveznek közös éneklést, közös gitározást hallgatóságukkal, s ehhez kedvcsinálónak Illés-, Omega-, LGT-dalokat tűznek a tavaszi retróklub programjára – hangsúlyozta a zeneszerző.

A klubtalálkozókon szerepelnek megzenésített gyermekversek és beszélgetések meghívott zenészekkel, költő alkotótársakkal. Az 1956-ról szóló énekelt versek – a tavaly megjelent legutóbbi CD-jük zenéi – az őszi klubtalálkozón hangzanak majd el.

Az alkotópáros tíz évvel ezelőtt vette fel a Hangraforgó nevet. Ezzel a különös kifejezéssel illette Radnóti Miklós Majális című versében az egykori lemezjátszót, a gramofont.

Az elmúlt évek során folyamatosan bővült az együttes repertoárja, énekelt verseikből mostanáig egy tucatnál több CD jelent meg. Már dolgoznak a következő CD-n, amelyen Weöres Sándor énekelt verseit rögzítik abból az alkalomból, hogy a költő idén lenne 100 éves.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.