Belföld

Ingázni fognak a szaktanárok

Tanar(210x140)(2).jpg (tanár, pedagógus, )
Tanar(210x140)(2).jpg (tanár, pedagógus, )

Több iskolában tanítanának majd azok a pedagógusok, akiknek kevés az órájuk. Többet kellene utazniuk, de nem részmunkaidős szerződésük lenne, hanem főállásúak lehetnének.

Elterjedtté válhat a pedagógusok többes foglalkoztatása az új, állami fenntartású iskolarendszerben  – olvasható a keddi Magyar Hírlapban.

A pedagógusok többes foglalkoztatására eddig is volt példa, de két önálló költségvetési intézmény vezetőjének kellett ebben megállapodnia minden egyes esetben.

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke a lapnak azt mondta, hogy az állami szerepvállalás nyomán is lesz arra mód, hogy egy pedagógus a szakjának megfelelő tantárgyi órákkal tudja teljes munkaidejét kitölteni, úgy is, hogy az óráit több intézményben teljesíti.

Marekné úgy fogalmazott, hogy a rendszer a pedagógusok biztonságát szolgálja, hiszen nem kell attól tartaniuk, hogy megfelelő óraszám hiányában csak óraadói megbízást kapnak, esetleg részmunkaidőben alkalmazzák őket.

Elsősorban a szaktárgyak jellemzőitől függ majd ez a fajta kettős foglalkoztatás. Olyan szaktárgyakat tanítókról lehet szó elsősorban, akik alacsony óraszámú tantárgyakat tanítanak – például egyes természettudományos tárgyak, a második idegen nyelv, az ének-zene, vagy éppen a szeptembertől felmenő rendszerben kötelezővé váló hit- és erkölcstan – ismerteti a lap.

Hoffmann Rózsa, oktatási államtitkár már korábban is beszélt a tanárok ingáztatásáról, akkor azt mondta, az utazás költségét az állam fizeti majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik