Belföld

Elvették a milliárdokat Magyarország barátaitól

Forint(210x140)(1).jpg (forint)
Forint(210x140)(1).jpg (forint)

Az alapítvány vagyonát átcsoportosították a Miniszterelnökséghez.

A Friends of Hungary Alapítványtól a Miniszterelnökséghez kerül át annak a csaknem négymilliárd forintnak a legnagyobb része, amellyel a kormány a külföldön élő magyarok “nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékeinek erősítését” igyekezett támogatni – írja a keddi Világgazdaság a Magyar Közlönyre hivatkozva.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Friends of Hungarynek szánt felhalmozási és működési költségvetést – összesen 3,88 milliárd forint – a 2012-es költségvetésből, pontosabban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretéből finanszírozta a kormány.

Ennek a nagyobbik része, 3,1 milliárd forint, vagyis 15 millió dollár az alapítvány vagyona, a mostani átcsoportosítás nyomán ez nullázódott le, és  – 3,375 milliárd forint összeggel – került át a Miniszterelnökséghez.

Megváltozott az idei büdzsében szereplő támogatás is: működési költségvetés helyett “támogatás és adomány biztosítása” sorral, az NFM-től ugyancsak a Miniszterelnökséghez került át a 612 millió forintos összeg.

Két hete arról született határozat, hogy az alapítványt 2062 végéig a Miniszterelnökség felügyeli – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik