Belföld

A kormány megfontolja az IMF javaslatait

A kormány a Nemzetközi Valutaalap egyes megállapításaival egyetért, másokat vitat.

Az Orbán-kormány nyitott a további konzultációra. A kabinet a mostani tárgyalások végeztével megállapította, hogy számos kérdésben – mint a hiánymutatók javulása, a strukturális átalakítások szükségessége – közel állnak az álláspontok, noha több kérdésnek eltérő hangsúlyt tulajdonítanak a felek.

A kabinet szerint a Nemzetközi Valutaalap túlzottan nagy jelentőséget tulajdonít a bankrendszer helyzetének. A magyar kormány ezzel szemben úgy véli: a gazdaság egészének működését kell  értékelni, egyebek mellett a pozitív foglalkoztatási folyamatokat, illetve a folyó fizetési mérleg számottevő többletét.

A kormányzat ugyanakkor megfontolja a szervezet javaslatait, melyek közül több megvalósítása – mint a központi kiadások további racionalizálása, a szociális támogatások célzottabbá tétele vagy az áfa szabályainak fejlesztése – folyamatban van. A kormányzat a konstruktív együttműködés szellemében áll a további konzultációk elé – írja honlapján a kormány.

A tárca nélküli miniszter korábban a Magyar Távirati Irodának azt is mondta: a valutaalap tulajdonképpen az Európai Bizottsággal vitázik, az uniós testület ugyanis a tavalyi őszi jelentésében az idei évre már 3 százalék alatti hiánnyal számolt.

Mindez téma lesz Orbán Viktor és az Európai Bizottság elnökének szerdai tárgyalásán is. A magyar kormányfő a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos magyar kívánalmakról, a gazdasági és monetáris unió kiteljesítéséről és a bankunióról is tárgyal majd José Manuel Barrosóval – írta a Bruxinfo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik