Belföld

Péterfalvi: jöhet a Google utcanézegetője

Peterfalvi-Attila(210x140)(2).jpg (péterfalvi attila, )
Peterfalvi-Attila(210x140)(2).jpg (péterfalvi attila, )

Az utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

Péterfalvi Attila szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy a magánszféra ne sérüljön és a köz érdeke is érvényesüljön. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy budapesti konferencián jelentette be, hogy sikerült lezárni a szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.

Utalt arra, hogy a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása még olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, a napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is.

 

Arról beszélt, ha az állásfoglalásban szereplő kritériumokat betartják, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor annak megszüntetésére a jogi garanciák megvannak.

A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik