Belföld

Hamis a tojás

tojas(210x140)(4).jpg (tojás, )
tojas(210x140)(4).jpg (tojás, )

Fokozottan ellenőrzik majd a tojást a piacokon, miután kiderült: lengyel terméket adnak el magyarként.

A kormány elfogadta a nagybani piacokról szóló jelentést, és ennek alapján újult erővel kezdődik meg a nagybani piacok ellenőrzése – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Balázspusztán, ahol tojótyúktelepet adott át.

Az akció alatt a tojás eredetének ellenőrzését kiemelten kezelik, mert konkrét információik vannak arról, hogy a Lengyelországból érkező tojást hol csomagolják át – mondta az államtitkár, de nem árult el részleteket.

Budai Gyula hangsúlyozta: az összehangolt akciók során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival és egyéb hatóságokkal összefogva végzik a nagybani piacokon az ellenőrzést. Ha hamisított tojásra, tehát nem Magyarországról származó, de magyarként feltüntetett terméket találnak, azt lefoglalják és megsemmisítik.

Támogatott tojástermelők

Az államtitkár a Szabadszálláshoz tartozó Balázspusztán egy 16 ezres tojótyúk-állomány elhelyezésére alkalmas telepet adott át.

A tulajdonos, Vadász Zoltán az MTI-nek elmondta: közel 16 ezer tojást tud naponta értékesíteni, elsősorban Budapesten a nagybani piacon, valamint a telepéhez közeli településeken. A telep felépítése és korszerűsítése 130 millió forintba került, amelyhez 104 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Az államtitkár által átadott másik telepen, Beretvás József fülöpházi gazda 22 ezres tojóállomány befogadására alkalmas telepét 103 millió forintból korszerűsítették, amelyhez 65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik