Belföld

Önkéntes Pont nyílt Kőszárhegyen és Polgárdin

A SZITI Szociális Egyesület húszmillió forintot nyert a pontok létrehozására.

A nyertes TÁMOP-pályázat célja kettős: egyrészt két olyan önkéntes pontot létrehozni, ami ellátja a térségben a fogadó szervezetek és önkéntesek közötti közvetítői feladatokat; másrészt bevonni a lakosságot egy, az újszegénység jelenségét mérséklő önkéntes programba. A program során a kistérségen belül 15 kistelepülésen (Csór, Úrhida, Sárkeszi, Nádasdladány, Jenő, Lovasberény, Füle, Vereb, Sárszentmihály, Pátka, Sárkeresztes, Iszkaszentgyörgy, Moha, Zámoly, Szabadbattyán) 120 fő önkéntes segíti munkájával az újszegénység problémájának mérséklését, együttműködve a Kistérségi Szociális Alapellátási Központtal, illetve a helyi önkormányzatokkal. Az Önkéntes Pontban dolgozó szakmai koordinátor közreműködésével felmérik a lakosság igényeit, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyekkel segíteni tudnának a mindennapokban, például az egyedülálló és idős embereknél igény szerint háztáji segítő, vagy időszaki gyermekfelügyeletet látnának el. Egy olyan szolgáltatás- csomagot szeretnének kialakítani minden településen, amiből később mind a leendő önkéntes fogadó szervezetek vagy intézetek, mind a rászoruló családok igényeik szerint választhatnak.

A végső cél az, hogy a program lezárásáig, azaz 2013. augusztus 31-ig kialakuljon a térség együttműködő- készsége, erősödjön a településeken élők közötti viszony és a segítő tevékenységek során nőjön a lakosság munkaerő piaci és gazdasági szerepvállalása.

A megnyitón Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: „Jól jön a segítség ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Ez a program, és az önkéntesség kiváló alkalom arra, hogy minél több ember életét jobbá tegyük.”

Polgárdiban a Családi Napköziben működik majd az Önkéntes Pont. Nyikos László polgármestere hozzátette: ”Nagy hangsúlyt fektetett a város eddig is arra, hogy minél több önkéntes tevékenykedjen a településen. Ígérem, hogy az önkormányzattól mindenfajta támogatást megkap a program arra, hogy az érintettekhez eljusson a segítség.”

Borján Péter, Kőszárhegy polgármestere elmondta: „Mindig volt, és van igény a segítségre. Ennek koordinálása, lebonyolítása nagy feladat. Én bízom abban, hogy akinek segítségre lesz szüksége, az meg is kapja ettől az Önkéntes Ponttól.”

A program zárásaként Berdó Erika Gabriella szakmai vezető ismertette a projektet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik