Belföld

Mit tesznek a képviselők a szegedi felsőoktatásért?

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 01. 26. 19:00

Nyílt, aggódó hangú levélben fordul az SZTE tanáraiból alakultOktatói Hálózat a Szegedet képviselő politikusokhoz, mit tesznek a hallgatók, korábban egyhangúan elfogadott követeléseiért?

A Szegedi Tudományegyetem oktatóiból alakult SZTE Oktatói Hálózat (OHA) tagjai nyílt levéllel fordultak Szeged országgyűlési és városi képviselőihez és ebben a levélben arra várnak válasz, hogy az erlmúlt egy hónapban tettek-e valamit Szeged felsőoktatása érdekében.

A 2012. december 21-i közgyűlésen jelenlévő 25 képviselő név szerinti igen szavazatával elfogadta és támogatta az SZTE Hallgató Sztrájkbizottságának 3 pontos határozati javaslatát:
1: Képviselőként mindent elkövetek azért, hogy megmaradjon a Szegedi Tudományegyetem 12 kara, képzési rendszere, 30 000-es hallgatói létszáma.
2: Mindent megteszek, hogy a gimnazisták ne az utolsó pillanatban értesüljenek a továbbtanulásuk feltételeiről.
3: Mindent elkövetek azért, hogy a Szegedi Tudományegyetem autonómiája minél nagyobb mértékben megmaradjon.

“Ehhez hasonló együttműködést remélve kérjük, szíveskedjen tájékoztatni bennünket, mit szándékozik tenni annak érdekében, hogy az említett határozat három pontja meg is valósuljon” — idézet az SZTE Oktatói Hálózat nyílt levéléből.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az SZTE OHA nyílt levelét:

Szeged Megyei Jogú Város Képviselőtestületének
Szeged Országgyűlési Képviselőinek

Tisztelt Képviselőnk!

Mi, a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból alakult SZTE Oktatói Hálózat (OHA) tagjai növekvő aggodalommal figyeljük az Egyetem jövőjét, a korszerű oktatás és kutatás lehetőségének esélyeit egyre súlyosabban fenyegető, egyre követhetetlenebb kormányzati lépéseket. Felháborítónak tartjuk azt is, hogy a döntéseket előkészítők és meghozók továbbra sem tekintik partnernek a felsőoktatás résztvevőit – azokat, akik nem egyszerűen közvetlen érintettjei a hektikus változtatásoknak, de a legtöbb tapasztalattal rendelkeznek, és a legtöbbet tudnának segíteni abban, hogy elérjük valamennyiünk közös célját: a versenyképes, sikeres magyar felsőoktatást, a magas színvonalú tudományos kutatást.

Ennek ellenére – elkötelezettségünk, hivatástudatunk erre ösztönöz – mindent megteszünk azért, hogy minden tehetséges fiatal azonos eséllyel férjen hozzá a minőségi tudáshoz, és küzdünk a magyar felsőoktatás, mindenek előtt a Szegedi Tudományegyetemen folyó kutatás és oktatás minőségének megőrzésért. Ezért üdvözöltük Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2012. december 21-én született felelősségteljes határozatát, melyet az SZTE EHÖK javaslatára hoztak, és név szerinti szavazással egyhangúlag fogadtak el.

Ehhez hasonló együttműködést remélve kérjük, szíveskedjen tájékoztatni bennünket, mit szándékozik tenni annak érdekében, hogy az említett határozat három pontja meg is valósuljon. Azaz: mit szándékozik tenni annak érdekében, hogy a drasztikus forráskivonások következtében ne épüljön le a Szegedi Tudományegyetem 12 karának színes képzési kínálata és sokrétű kutatási tevékenyésége; hogy megmaradjon egyetemünk 30 000-es hallgatói létszáma; hogy a középiskolások kiszámítható, tervezhető módon készülhessenek pályaválasztásukra, s legfőképpen annak érdekében, hogy megőrződjön az egyetem autonómiája, azaz hogy a rektort továbbra is a szenátus válassza, és megmaradjon a gazdasági igazgató intézménye a kormány által bejelentett kancellária-rendszer helyett?

Tisztelt Képviselőnk! A Szegedi Tudományegyetem a város gazdasági és kulturális életének meghatározó szereplője, Szeged legnagyobb munkáltatója, a szolgáltatói szféra legfőbb fogyasztója, közvetve pedig egyértelműen a város motorja. Léte, működőképességének fenntartása a város és minden szegedi polgár érdeke. Kérjük tehát Önt, vesse latba személyes befolyását és hivatali eszközeit ennek érdekében.

Bízva az Ön személyes elkötelezettségében, a SZTE és a város jövője iránt érzett felelősségében, várjuk cselekvő válaszát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.