Belföld

Nem veszik el ősztől a lejárt forgalmit

jogosítvány (vezetői engedély, )
jogosítvány (vezetői engedély, )

Nem lesz ideiglenes jogosítvány, és gyorsabb lesz tucatnyi autós ügyintézés.

Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió Napközben című adásában elmondta, hogy októbertől csökkentik a közlekedési hatósági eljárások adminisztrációs terheit 12 esetben, egyszerűbb lesz például az elveszett jogosítvány bejelentése, a rendszám pótlása, vagy a gépkocsik forgalomból való ideiglenes kivonása.

A változások lényege, hogy az állampolgár helyett a hatóság dolgozik majd. A személyes megjelenést előíró kötelezettséget fogják eltörölni, az ügyintézést akár otthonról is kezdeményezni lehet az internetes ügyfélkapun keresztül.  Emellett az engedélyek kiadásához szükséges adatokat sem az állampolgárnak kell összegyűjtenie, ezeket az eljáró hatóság kéri le a nyilvántartásból – mondta el a helyettes államtitkár.

Ideiglenes jogsi, lejárt forgalmi

Két eljárást teljesen megszüntetnek. Így például nem lesz ideiglenes vezetői engedély, annak kiadása helyett a jövőben az lesz a cél, hogy gyorsan és végleges papírral pótolják az elveszett vagy ellopott jogosítványt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tisztségviselője ugyancsak kiemelte, hogy a lejárt érvényességű forgalmit ellenőrzéskor a rendőr nem veszi el a helyszínen, a bírság megfizetése mellett az autós megtarthatja a dokumentumot. A közös érdek ugyanis az, hogy a lejárt műszakival közlekedő gépjárművet a tulajdonosa minél előbb elvihesse vizsgázni, és nem az, hogy a polgárokkal packázzon az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik