Belföld

Lehet más a közbeszerzés

schiffer andrás (schiffer andrás)
schiffer andrás (schiffer andrás)

Azt ellenzéki párt azt akarja, hogy az állam vagy az önkormányzatok álljanak helyt a közbeszerzések kifizetéséért.

Schiffer András parlamenti frakcióvezető Várnai László önkormányzati képviselővel közös pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem lehet azért egzisztenciális bizonytalanságban tartani a tényleges munkát elvégző embereket, mert egy állami vagy önkormányzati szerv nem kellő gondossággal választotta ki a közbeszerzés fővállalkozóját.

A politikus elmondta, hogy a párttársával, Szél Bernadettel közösen készített törvényjavaslat szerint az államnak vagy az önkormányzatnak a kötelező legkisebb munkabér kétszereséig kellene helytállnia a kifizetésekért. Várnai László a javaslat kapcsán egy múlt heti esetre hívta fel a figyelmet.

Mint korábban megírtuk, az LMP zuglói sajtótájékoztatóján több vállalkozó is megjelent. Ők alvállalkozóként vettek részt óvoda, illetve bölcsőde felújításban, de négy hónapja nem kapták meg a bért a fővállalkozótól. A polgármester akkor azt mondta: a körülbelül 135 millió forintnyi összeg rendelkezésre áll, de bírói letétbe tették, mert a fővállalkozó Ligetsor-Bau Kft. és a felújítást finanszírozó pénzügyi szolgáltató CRE-VIZA Zrt. között jogvita alakult ki az elszámolásnál.

Egy ilyen bizonytalan jogi helyzetben viszont az önkormányzat nem szeretné a pénzt a pénzügyi szolgáltatónak elutalni, mert “nem valószínű, hogy megkapnák onnan” – mondta az összegyűlt alvállalkozóknak. Várnai László akkor azt mondta, hogy a pályázatot úgy nyerte meg a Ligetsor-Bau Kft., hogy se saját munkaereje, se saját pénze nem volt, ráadásul a cég vezetője “furcsa módon” a polgármester autójával jár. Papcsák Ferenc válaszul azt mondta, hogy a képviselő politikai hangulatot kelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik