Belföld

A hó utakat tett járhatatlanná

havazas(960x640).jpg (havazás, havas út, tél, )
havazas(960x640).jpg (havazás, havas út, tél, )

Főként Győr-Moson, Zala és Vas megyében okoznak fennakadást a hóátfúvások. A Dunántúlon nem ajánlott most autóba ülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint csütörtökön este kezdődött a havazás, először Vas és Zala megyében, majd Somogy délnyugati felén, Baranyában és Győr-Moson-Sopron megyében. A havazás – mivel hajnalra véget ért – önmagában nem okozna fennakadásokat, de ezekben a térségekben többnyire közepes vagy erős szél okoz ismét hófúvást, Sárvár környékén pedig viharos erejű széllökéseket is észleltek.

A meteorológia szolgálat három megyére adott ki másodfokú riasztást hófúvás miatt. Előrejelzésük szerint Vas, Zala és Veszprém megye nyugati felén hozhat létre magasabb hótorlaszokat a szél.

Borsodban is gondot okoz a hófúvás

Tucatnyi útszakasz csak félpályán járható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvás miatt, a közútkezelő gépei folyamatosan takarítják a burkolatot, amelyre a szél visszahordja a havat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken közleményben közölte, a Hernádnémeti és Tiszalúc, valamint a Köröm-Tiszalúc-Szerencs közötti összekötő út, az Egerlövő-Borsodivánka, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Mezőcsát-Hejőkürt közötti szakasz, valamint a tiszatarjáni bekötőút is csak félpályán járható. Emellett szintén csak egy sávban lehet közlekedni Oszlár-Tiszapalkonya, Szerencs-Mezőzombor, Hejőpapi-Hejőbába, Mezőkövesd-Bogács, Mezőkövesd-Szentistván és Mezőkövesd-Szomolya között. Járhatatlan út és elzárt település nincs a megyében, sőt újra két nyomon járható a Gesztely és Meggyaszó közötti útszakasz.

Már Jászban is

Hóátfúvás miatt járhatatlanná vált az út Tiszaderzs és Tiszaszentimre között – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szabó Zita azt mondta, hogy a 3217-es jelű úton egy tehergépkocsi elakadt a hóban. A közútkezelő megkezdte az úttest letakarítását. A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy kerüljék el az adott útszakaszt.

Zalában javult a helyzet, Vasban kilenc út járhatatlan

Kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között. Vas megyében kilenc út járhatatlan a hóátfúvások miatt.

A Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton már nincs szükség szakaszos lezárásra, miután a közútkezelő munkagépeinek sikerült eltakarítania a hótorlaszokat. Megszűnt a hóátfúvás miatti útlezárás Magyarszerdahely és Újudvar között is, így ismét járható ez az útszakasz. Zalában péntek délután már nem volt megközelíthetetlen település vagy járhatatlan út, de a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítania a megyében. A közútkezelő munkagépei folytatják az utak tisztítását, szélesítését, az időjárási körülményekre tekintettel továbbra is tartják a készültségi fokozatot.

Vas megyében lezárták a Karakó és Jánosháza közötti, a Celldömölk és Kemeneskápolna közötti, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács közötti, a Tokorcs és Kemenesmihályfa közötti, a Kemenessömjén és Vönöck közötti, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó közötti, a Nemeskocs és Celldömölk közötti, a büki elágazás és Csepreg közötti, valamint Köcsk és Celldömölk közötti alsórendű utat.

Ez volt hajnalban

Hóátfúvás nehezíti a közlekedést Győr-Moson-Sopron megyében a 85-ös úton Kapuvár és Pereszteg, valamint Kóny és Kapuvár között, a 84-esen Sopronkövesd és Nagycenk, a 86-os úton pedig Bősárkány és a megyehatár, továbbá Jánossomorja és Mosonmagyaróvár között. Vas megyében Szombathely és Sárvár térségében is több úton vannak hóátfúvásos szakaszok, a legnehezebben a Csepreg és Tormásliget, valamint a Söpte és Salköveskút közötti út járható.

Vas megyében, valamint Csorna és Ajka térségében az utak havasak, hókásásak, a letaposott hótól csúszósak. Délebbre Nagyatád és Szentlőrinc körül a főutak latyakosak. A mellékutak Vas és Zala megyében letaposott havasak, Baranya megye nagy részén, valamint Csorna és Ajka térségében havasak, Pápa körül inkább jégbordásak, míg Kaposvár térségében latyakosak. A korábbi havazások nyomán Nógrád megyében hókásás, az északkeleti területeken pedig letaposott havas az alsóbbrendű utak burkolata.

Az Útinform 5 óra 30 perckor kiadott jelentése alapján Zala megyében hóátfúvás miatt le kellett zárni az Újudvar és Gelse közötti mellékutat. A 86-os úton a Zanat és a Vép–Nemesbőd csomópont között két tehergépkocsi keresztbe fordult az úton, ezért az útszakaszt lezárták, és a forgalmat Vép felé terelik. Győr-Moson-Sopron megyében a Kapuvár és Bősárkány, a Páli és Vadosfa, a Páli és Vág, a Vica és Magyarkeresztúr, az Acsalag és Maglóca, az Újkér és Iván, a Gyóró és Mihályi, a Himod és Kisfalud, a Dénesfa és Répceszemere, a Cirák és Beled, valamint az Iván és Simaság közötti mellékutat zárták le hóátfúvások miatt.

Nehéz a takarítás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a saját gépein kívül a bérelt járműveket is az utakra rendelte, így több száz munkagép dolgozik az utak járhatóvá tételén, a nagy erejű szél azonban folyamatosan visszahordja a havat az utakra. Igazán hatékony munkát csak a viharos szél elállta után tud a közútkezelő végezni – emelik ki a közleményben.

Arra kérik a közlekedőket, hogy az érintett térségekben egyelőre ne induljanak útnak. A Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok, ezért azt kérik az autósoktól, hogy fokozott figyelemmel, megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek, csak a téli közlekedésre jól felkészített gépjárművekkel közlekedjenek, tartsanak maguknál hóláncot, és mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Délelőttre javult a helyzet

A Magyarszerdahely és Újudvar, valamint a Dióskál és Pacsa között hajnalra járhatatlanná vált utat délelőttre megtisztították a közútkezelő gépei. Az útviszonyok miatt hajnalban több helyen is járművek akadtak el a megyében. Magyarszerdahely és Újudvar között egy utasokat még nem szállító autóbusz vált mozgásképtelenné a havas úton, és a közelben egy kenyérszállító teherautó is elakadt. Galamboknál és Rédicsen szintén élelmiszerszállító járműveket kellett kimenteniük a tűzoltóknak a hóból. A katasztrófavédelem közölte: Zala megye területén a csütörtök délután kezdődött havazás nem volt olyan mértékű mint a múlt héten, de az éjszaka megerősödött északi, északkeleti szél több helyen is hóátfúvást okozott. Péntek reggelre az M7-es autópálya és az M70-es autóút sótól nedves, a főutak havasak, sótól nedvesek, a mellékutak letaposott havasak és sótól nedvesek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik