Belföld

Újabb riasztás a hó és a tomboló szél miatt

hofuvas-Zalaban(960x640).jpg (hófúvás, havazás, zala)
hofuvas-Zalaban(960x640).jpg (hófúvás, havazás, zala)

Zala megyében egy települést elzárt a hó. Szombat hajnalra mérséklődhet a szél, és véget érhet a hófúvás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Nyugat-Dunántúlon több térségre narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az erős hófúvás miatt. Ezekben a megyékben több útszakasz vált hosszabb-rövidebb időre járhatatlanná.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megye több térségében továbbra is számítani kell hófúvásra, a szél magas hótorlaszokat emelhet. Emellett Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye több térségében elsőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben, ott gyenge hófúvás várható.

Csöngetmajort nem lehetett megközelíteni

Zala megyében Magyarszerdahely és Újudvar között lezárták az utat, de több teherautó és autóbusz is elakadt a havas utakon péntek reggelre virradóra. A Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajort a kora reggeli óráktól elzárják a külvilágtól az erős szél által okozott hótorlaszok.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője azt közölte: kora délutánra minden út járhatóvá vált Zala megyében, megszűntek a forgalomkorlátozások Zalaegerszeg északi elkerülő útján, valamint Magyarszerdahely és Újudvar között. Ugyanakkor hozzátette: a közlekedőknek továbbra is télies útviszonyokra kell számítaniuk a megyében. A közútkezelő munkagépei folytatják az utak tisztítását – tette hozzá.

Vas megyében kilenc út járhatatlan

Nagy Györgyi, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei diszpécsere péntek este az MTI érdeklődésére azt mondta: sikerült felszabadítani a Csepreg és Acsád közötti útszakaszt, amely a büki elágazásig volt lezárva.

Továbbra sem lehet közlekedni a Karakó és Jánosháza, a Celldömölk és Kemeneskápolna, a Celldömölk-Mesteri, a Meggyeskovácsi és Csempeszkopács, a Tokorcs és Kemenesmihályfa, a Kemenessömjén és Vönöck, a Nemeskeresztúr és Kissomlyó, a Nemeskocs és Celldömölk, valamint a Köcsk és Celldömölk és a Mersevát és Kemenesszentmárton közötti alsórendű úton – sorolta az ügyeletes.

Hozzátette: baleset történt a 84-es számú főúton, a rábasömjéni elágazónál két személygépkocsi ütközött, ezért a közlekedőket Sárvár felé visszafordítják.

Győr-Moson-Sopron megyében hatvan gép küzd az elemekkel

A folyamatos hófúvások miatt több mellékutat le kellett zárni Győr-Moson-Sopron megyében is, ahol a viharos erejű szél helyenként méteres hótorlaszokat emel, de elzárt település nincs. A közútkezelő tájékoztatása szerint Magyarkeresztúr és Sopronnémeti, Vadosfa és Magyarkeresztúr, Páli és Edve, Gyóró és Mihályi, Himód és Kisfalud, Szakony és Egyházasfalu, az 1-es főút és az országhatár között, valamint a lickópusztai úton van érvényben teljes útzár.

Emellett a cég csornai, fertőszentmiklósi és mosonmagyaróvári üzemmérnöksége térségében több alsóbbrendű út nehezen vagy csak egy nyomon járható, a 84-es, a 85-ös és a 86-os főút környékén pedig szintén lehet hófúvásokra számítani. Ugyanakkor egyelőre minden település megközelíthető a megyében.

A társaság közölte: csaknem hatvan munkagéppel dolgoznak a megye útjain, de igazán hatékonyan csak az erős szél elállta után lehet fellépni.

Késő délután már minden út járható volt Borsodban

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az intenzív hófúvások miatt a megye déli részén, főleg a Hernád völgyében több mint 10 útszakaszon csak félpályás útzár mellett lehetett közlekedni, a folyamatos tisztítás ellenére a nagy erejű szél visszahordta a havat a burkolatra.

Délután négy óra után minden utat megtisztítottak a hófúvások okozta torlaszoktól, így azok már újra teljes szélességben járhatóak.

Szombat hajnalra megszűnik a hófúvás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek kora esti figyelmeztető előrejelzésében azt írta: péntek éjfélig a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten az erős, olykor még viharos, akár óránkénti 65 kilométeres erősségű északi szél miatt továbbra is számítani kell hófúvásra. Vas megyében, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye nyugati, valamint Zala megye északi részén eleinte erős hófúvás is várható.

Szombat hajnalra mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás – tették hozzá. A jelenlegi előrejelzés szerint szombaton semmilyen veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik