Belföld

Folyamatosan csökken a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene, ebben most is az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Októberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 novemberében még 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2, az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 7,7, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Novemberben a legnagyobb mértékű, 16,2 százalékos visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be. A forgalom az előző évinél 8,7 százalékkal volt kisebb a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben, 7 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve 2,3 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben.

Ugyanakkor növekedést mértek a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint a használtcikk-üzleteknél. Az illatszerboltoknál 4,4 százalékos, a gyógyászati terméket forgalmazóknál 4,1, a használtcikk-üzleteknél pedig 0,7 százalékos volt a növekedés.

Folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol a növekedés 23,6 százalékos volt.

Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások novemberben 1,1, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal mérséklődtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik