Belföld

Finito Győrben: indulhat a show Tóth Gabival!

Humor minden mennyiségben, némi iróniával fűszerezve. Nincs mese, a győri teátrum ismét szenzációsat alkotott, a Finito nálunk csillagos ötöst kapott.

Január 26-án, azaz éppen egy nap múlva debütál a Nagyszínpadon Tasnádi István két felvonásos komédiája a Finito, mely kortárs darab lévén szellemes formában dolgozza fel egy negyvenes éveiben járó férfi történetét. Blondin Gáspár (Ungvári István), az élet problémáitól meggyötört férj egy nap bezárkózik a budiba és úgy dönt, véget vet az életének. A hír gyorsan terjed, először megjelenik a szomszéd Misi (Jáger András), majd a polgármester (Koppány Zoltán), de feltűnik a színen többek között a költő Bicke B. László (Posonyi Takács László), egy tévéstáb (Mihályi Orsolya, Pingiczer Csaba), a Pál Show házigazdája (Járai Máté), sőt a bukott popdíva, Tigris Niki (Tóth Gabi) is. Persze ők csak az úgymond haszonlesők, a tragikus szenzációból ugyanis ki népszerűségre, ki értéktárgyakra kíván szert tenni, a halál már csak mellékes nekik.

Blondinéknál gyorsan eluralkodik a káosz, a néha fanyar humor, a fordulatok egy percre sem hagyják unatkozni a nézőt, ami persze a profi színészi alakításnak, a látványnak, és a színésznővé avanzsált énekesnek, Tóth Gabinak is köszönhető, aki többször megcsillogtatja hangját az előadás alatt.

No, de mennyire valósághű a sztori alapja, miért keseredhet el egy életerős férfi? Erről a főszereplőt, Ungvári István kérdezte a Győr24. A színművész igenis egyetért karaktere gyötrődéseivel. „Pontosan egyidős vagyok Gáspárral, így nagyjából átélem azt, amit ő. Mondják, hogy negyvenesnek lenni a legszebb időszak egy férfi életében, de ez együtt jár rengeteg bizonytalansággal. Hiszen a tízes éveinkben még tanulunk, a húszasokban az „ide nekem az oroszlánt” életérzéssel szárnyalunk, a harmincas éveinkben jobb esetben családot alapítunk, a negyvenesekben pedig bekövetkezik a fordulópont. Ez megviseli a gondolkodó, érző emberek többségét. Hívhatjuk ezt férfi klimaxnak vagy bárminek, de valahol ez tényleg ott lappang a dolgok mélyén. Én nem vagyok szerencsére depressziós, nem vagyok egy szuicid alkat, de az ilyesfajta gondolatok vélhetően nagyon sok, a Blondin Gáspárhoz hasonló 44 éves férfi fejében megfordulnak” – hangsúlyozta a színész.

Persze a Fintio nem a tragédiáról, sokkal inkább a hatalmas röhögésekről szól, csakúgy, mint a több mint 100. előadást megért Portugál. Szina Kinga egyik műből sem hiányozhatott, ezúttal a feleség, Valika bőrébe bújt. „A Portugál az egy valódi ziccer, egy igazi tejföl szerep, ebben viszont sokkal több drámai történet van. Valika egy teljesen más jellem, mint Jucika. Fiatalabb is, egy igazi naiva, aki boldogtalan házasságban él, de ő nem alkoholista. Úgy tudom elképzelni, hogy Valika tulajdonképpen Jucika előélete” – mondta portálunknak a színésznő.

Hogy mi lesz a komédia vége, azt természetesen fedje sötét homály, ez ugyanis egy kötelező darab, egy show, ahol nem sípolnak a durva szavaknál!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik