Belföld

A színjátszástól a kutyakomédiáig

A Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor szerint kutyakomédia volt a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat, hiszen előre tudni lehetett, ki fog győzni.

“Ez egy kutyakomédia volt, a szereplőktől teljesen függetlenül. Úgy állították ösze a szakmai bizottságot magát, hogy nem volt kétséges, kinek a pályázata nyer. Amikor Vidnyánszky Attila bejelentette, hogy megpályázta a posztot, egyúttal meg is köszönte mindenkinek, hogy részt vállalt a pályázata megírásában” – mondta az FN24-nek adott intejújában Máté Gábor.

A Katona József Színház igazgatója úgy véli, ha a pályáztatás kötelezné a politikusokat arra, hogy a szakmai bizottságok véleményét figyelembe vegyék, akkor a pályáztatás lenne a legjobb megoldás. A demokráciában eltöltött összes év gyakorlata viszont azt súgja neki, hogy a pályáztatás nélküli kinevezés még lehetetlenebbé tenné a helyzetet.

A színház új előadása kapcsán a rendező-igazgató arról is beszél, hogy a hajléktalanság kezelése a rendszerváltás utáni időszak egyik legnagyobb kudarca. Mint mondja, Budapest belvárosa olyan, mint a húsz évvel ezelőtti Bukarest. Máté Gábor szerint az egész ország csúszik lefelé. Anyagi és morális értelemben is. A teljes interjút itt olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik