Belföld

Kiválasztott gazdák művelik az állami földeket

szánt (szántás, szántóföld, föld, )
szánt (szántás, szántóföld, föld, )

A borsodi Csincse község határában hat margitszigetnyi területre hiába pályáztak. Nincs nyertes, csak szerencsés kijelöltek.

Kiválasztott gazdák művelhetik tavaly január óta a borsodi Csincse jó minőségű állami földjeit, mégpedig anélkül, hogy elnyerték volna azokat bérleti pályázaton – panaszolta el a napilapnak az egyik helyi gazda, aki szintén pályázott ottani birtoktestekre, de eredményről azóta sem tud.

Mivel a termőföld nem maradhat parlagon, azt megbízásos jogviszonyban művelteti a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ennek keretében a kiválasztottaknak jóval kedvezőbb bérleti díjat kell fizet­niük, de a mostani 58 ezer forint hektáronkénti területalapú támogatás nekik is jár – írja a lap.

“Tavaly januárban írták ki a pályázatokat, megvettük a csomagokat, befizettük a 10 százalék előleget” – mondta Sinkó Tibor mezőnagymihályi gazda. “Még most januárban is azt a választ kaptam az NFA-tól, hogy valaki mással megbízási szerződést kötöttek arra a három földdarabra, amire én pályáztam. Mondván: az NFA-nak törvényi kötelessége gondoskodni a termőföld hasznosításáról addig is, amíg le nem zárul egy pályázat. A kérdés csak az, hogy miért nincs egy éve eredmény a csaknem 570 hektár ügyében” – tette hozzá a gazda.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a Blikk megkeresésére közölte: a pályázatok egy részé­ben már eredményt hirdettek, a többi döntés is megszületett vagy folyamatban van. Jelenleg tényleg megbízásos jogviszonyban gazdálkodnak a földeken, ők hat aranykoronánként fizetnek 1350 forint bérleti díjat egy hektár után évente. Ez jóval alacsonyabb, mint a normál földbérleti díj, ami egy aranykoronánként 1250 forint/hektár.

A Vidékfejlesztési Minisztérium később pontosított, jelezte, hogy félreértés miatt pontatlan adatok jelentek meg a csincsei földterületekkel kapcsolatban. A helyes számok a következők: a bérlők aranykoronánként 1350 forintot fizetnek a közkasszába. A csincsei haszonbérlők tehát nem az “eredeti bérleti ár töredékét” fizetik és nem “hatodáron jutottak állami földekhez.”

Mint arról korábban beszámoltunk, Ángyán József tavaly januárban mondott le államtitkári posztjáról, mely a vidékfejlesztési minisztériumhoz kötötte. Később lapunkon keresztül üzent Orbán Viktornak, majd arról publikált jelentést, hogy strómanok és Fidesz-közeli vállalkozások nyertek zsíros borsodi földbérleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik