Bányászdemonstráció (bányász, demonstráció)
Belföld

Nyugdíjukért tüntetnek

A nyugdíjak módosítása miatt tiltakozik a BDSZ.

Múlt év elejétől hátrányosan módosította a kormány a bányászok nyugdíjazásának szabályait, a szakszervezet ígéretet kapott ezek korrigálására, de ez elmaradt, így a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) a jövő hét kedden megtartja a korábban meghirdetett, de elhalasztott demonstrációját – jelentette be Rabi Ferenc elnök csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt megtartandó demonstráción a szakszervezet átadja petícióját a miniszter képviselőjének.

A petíció három pontban foglalja össze a szakszervezeti követeléseket: a szén külfejtésen dolgozók kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíj-átlagszámítás, illetve a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza az eredeti járandóságukat.

A külfejtési dolgozók a Mátrai Erőmű Zrt. egyes cégeinél vannak vagy voltak alkalmazásban. A 300 méteres nyílt mélység ugyanúgy károsítja az egészséget, mint a föld alatti bánya, ezért kapták meg korábban a külfejtésen dolgozók is a 30 év munkaviszony után járó bányásznyugdíjat, amelyet múlt év elejétől megvont tőlük a kormány – mondta az elnök.

A kedvező nyugdíjátlag-számítás azt jelentette, hogy akik 15 évnél többet dolgoztak föld alatt, és a nyugdíjuk kevesebb lett, mint az átlagos bányásznyugdíj, azok ez utóbbit kapták.

A III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok átlagos nyugdíja 120 ezer és 130 ezer forint közé esett. A múlt év elejétől azok, akiket munkára alkalmasnak minősített az orvosi bizottság, egészében elveszítették a nyugdíjukat. A többiek – rokkantságuk függvényében – 27 800, illetve 45 000 forintot kaptak. Olyan emberekről van szó, akik Pécs környékén, valamint Észak-Magyarországon nem jutnak munkához – ismertette.

Az elnök elmondta: jogi lépéseket tettek a megváltoztatott nyugdíjszabályok visszaállítására. Az Alkotmánybíróság korábban ugyanis már kimondta, hogy az emberek élethelyzetét egyik napról a másikra nem lehet drasztikusan megváltoztatni. A rokkantsági nyugdíj megvonása ezer bányászt érint. A bányász-átlagnyugdíj lehetőségének választása pedig kihat a volt urán- és bauxitbányászokra is, akik még ezután mennek nyugdíjba. Így több mint 10 ezer emberért demonstrál kedden a BDSZ – mondta Rabi Ferenc.

Sisi – Ferenc József és az udvar nemtetszése dacára – ragaszkodott hozzá, hogy negyedik gyermekét Budán hozza világra. Bár a Habsburgoknak több személyes tragédiája kötődött a magyar fővároshoz, végül minden simán ment.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.