Belföld

Balog miniszter csodálkozik, cenzorozik

Balog Zoltán (Balog Zoltán, humánminiszter, )
Balog Zoltán (Balog Zoltán, humánminiszter, )

A kormány tagját meglepte, hogy Lendvai Ildikó kérdezte tőle, hogy „Megnyugtatónak tartja-e a kötelezően választható hit- és erkölcstan, illetve erkölcstanoktatás bevezetését és annak előkészítését?”

A „Tisztelt képviselő Asszony” megszólítás után a miniszter jelezte, hogy csodálkozik, amiért a kommunista diktatúra egyik cenzora kérdezi ezt tőle. Szerinte Lendvai Ildikó „részese volt annak a rendszernek, amely a legbrutálisabb eszközökkel hallgattatta el mindazokat, akik az Ön marxista-leninista világnézetétől különböző elveket vallottak, netán valamely üldözött vagy megtűrt vallás hívei voltak.”

Mindazonáltal, mivel a jogszabályok ezt kötelezővé teszik számára, Balog Zoltán azt válaszolta az ellenzéki képviselő kérdésére, hogy a „törvény 2013. szeptember 1-jétől egy kötelező órát vezet be, melynek tartalma erkölcstan, vagy — választás alapján — egyházi jogi személy által szervezett hit- és erkölcstan. Szó sincs tehát kötelező hitoktatásról, de még kötelező választásról sem. Emellett megmarad a fakultatív hitoktatás lehetősége is. A törvény, mint kerettörvény nem rendelkezik minden részletszabályróI, ezért ezek rögzítése rendeletben szükséges.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik