Belföld

42 milliárd megy a föld alá

Márkushegyi bánya (márkushegy, bánya)
Márkushegyi bánya (márkushegy, bánya)

Az állam 2018-ig a másrkushegyi bánya rekultivációját és az ott dolgozók átképzését támogatja majd.

A kormány megnyugtatóan tudja rendezni 2018-ig a Vértesi Erőmű által üzemeltetett márkushegyi bánya rekultivációját és az ott dolgozó több mint 800 ember sorsát – közölte Hegmanné Nemes Sára a fejlesztési minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. Az Európai Bizottság szerdán jóváhagyta, hogy az állam mintegy 42 milliárd forinttal járuljon hozzá a versenyképtelennek ítélt szénbánya bezárásának költségeihez.

Az államtitkár kiemelte: az állam a több mint 42 milliárd forintból 2018-ig főként a bánya rekultivációját és az ott dolgozók átképzését támogatja majd.


Fotó: MTI

Hozzáfűzte: a Vértesi Erőmű nem zár be. 2014 után, amikor már a márkushegyi bánya nem szállít szenet az erőműnek, hanem biomassza-erőművé alakul át, akkor legalább annyi embert foglalkoztat majd, mint jelenleg.

Az EU-val 2011-ben indult az egyeztetés, Magyarországnak be kellett mutatnia, hogyan kívánja az úgynevezett “szénfillérekből” támogatni a márkushegyi bányát, illetve a Vértesi Erőművet. Az Európai Bizottság szerdán döntött arról, hogy a magyar kormány támogathatja a bányát.

Az úgynevezett “szénfillér” a fogyasztói számlákon megjelenő kilowattóránként 0,23 forintos díjelem. A befolyó összeget az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők kötelesek befizetni egy elkülönített számlára. A “szénfilléreket” a Vértesi Erőműnek fizetik ki az illetékes miniszter jóváhagyásával, szénipari szerkezetátalakítási támogatásra.

Az államtitkár hangsúlyozta: a Vértesi Erőmű – amely a márkushegyi bányából származó szenet dolgozza fel – Oroszlány és Bokod távfűtését is biztosítja, vagyis 2014 végéig mindenképpen biztosított a távfűtés.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: mivel a bánya a térség legnagyobb foglalkoztatója, kiemelten fontos annak sorsa. Hozzáfűzte: a márkushegyi bánya Magyarország egyetlen, még működő mélyművelésű bányája.

Az uniós döntés fontossága abban is megmutatkozik, hogy a 800 munkavállaló 2014-ig biztosan tud dolgozni a bányában, illetve 2018-ig átképzésben vehet részt, és biztos munkahelyre számíthat. Hozzáfűzte: beszállítókkal együtt jóval több család sorsát rendezi a döntés.

Czunyiné Bertalan Judit szólt arról is, hogy – mivel a bányászokat megillető korkedvezményes nyugdíj átmeneti bányászjáradék néven megmarad – így 25 év vagy 5000 műszak után a jelenleg a mélyművelésű bányában dolgozók jelentős része igénybe fogja tudni venni ezt az ellátást 2014-ig vagy 2018-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik