Belföld

Hó borít több megyét

hokotrok(430x286)(2).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )
hokotrok(430x286)(2).jpg (havazás, hókotró, hóesés, )

Öt megyében van riasztás havazás, illetve hófúvás miatt. Országszerte több helyen is 20 centiméternél is vastagabb a hótakaró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki öt megyére (Pest, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megye) havazás valamint hófúvás miatt. A figyelmeztetés szerint 3 megyében 10 centiméternél több hó várható. Az éjszakai havazás után még keleten-északkeleten számíthatunk hóra. A középső országrészben és a Dunántúlon már csak kisebb havazás várható. A megerősödő szél miatt hófúvások is kialakulhatnak.

A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és -6°C között várható, délután +4 és -4°C között alakul, délen enyhébb idő lesz.

Több helyen 20 centi feletti a hó

A legtöbb friss hó Nógrád és Heves megyében, valamint Pest megye keleti részén esett, néhol hat centiméternyi hó hullott. Szerda délelőtt már csak a Dunántúl északi területein és a ország középső részén havazik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda reggeli mérései szerint Kékestetőn 36, Bánkúton 35 centiméteres a hó vastagsága. A Veszprém megyei Zircen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24 centiméteres hóréteget mértek.
A meteorológiai szolgálat legfrissebb figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a havazás egyre inkább az ország északi, északkeleti részére helyeződik át. Éjfélig összesen maximum 5-7 centiméter friss hó hullhat.

Baleset, hó és elakadt járművek

Nógrád megye egész területén gondokat okoz a havazás, az autóbuszok késéssel közlekednek – mondta el Molnár Róbert, a Nógrád Volán Zrt. személyszállítási üzletágának vezetője szerdán az MTI-t.

20-30 perces késések alakultak ki a helyközi közlekedésben, de Bárnából például a menetrendi időpontnál 80 perccel később érkezett meg az autóbusz Salgótarjánba.

A buszok ugyanakkor minden útvonalon közlekednek, egy kivételével: Bokor és Cserhátszentiván között egy elakadt jármű műszaki mentése miatt áll a forgalom.

Salgótarján belterületén a Gorkij-telepre nem tud kimenni a helyi járat – mondta Molnár Róbert, hozzátéve: a baglyasaljai felüljárónál lezárták az utat egy baleset miatt, így a városközpont még inkább bedugult. Salgótarjánban általában 10-25 perces késéssel járnak a helyi járatú buszok.

 

Késnek a vonatok az ország középső és északkeleti részén

A havazás okozta váltóállítási gondok miatt 20-25 perces késéssel közlekednek a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Hatvan-Somoskőújfalu, a Hatvan-Újszász-Szolnok és a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalakon a vonatok.

Pest, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a folyamatos havazás és az erős, időnként viharos erejű szél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. A vasúttársaság megemelt, több száz fős hóeltakarító személyzettel tisztítja a váltókat és a peronokat – olvasható a Mávinform közleményében.

Nem járnak a buszok Cserhátszentivánnál

Nem közlekednek a helyközi autóbuszjáratok a Nógrád megyei Cserhátszentivánnál a 2123-as számú úton, mivel a havazás miatt elakadt egy jármű. A műszaki mentés ideje alatt a buszok nem járnak ezen a szakaszon.

Késések a váci vonalon

A havazás miatt 20-25 perc késésre kell számítaniuk a reggeli órákban a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon utazóknak – közölte a Mávinform szerda reggel. A fennakadások oka, hogy Fóton a havazás miatt váltóállítási problémák vannak.

Budapest: a főutak járhatók

A fővárosban kedd délután óta változó intenzítással és területi eloszlásban havazik. Jelenleg a külső kerületekben és a budai hegyvidéken esik erősebben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint várhatóan délelőtt 10 óra körül megszűnik a csapadék.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az éjszakai műszakban továbbra is a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes télicélgép-flottájával végezte a budapesti utak síkosságmentesítését. Néhány szóró járművük eljutott mellékutcákba is, hajnalban azonban visszatérek a főutakra, hogy a közösségi közlekedés elindulhasson – olvasható a társaság közleményében.

Az FKF az első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik. A 2100 kilométer hosszúság mellékútvonal-hálózat megtisztítását csak a kiemelt főutak rendbetétele után kezdik meg.

Az FKF arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy az előttük lévő járdaszakaszokat tisztítsák meg a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik