Belföld

Tarolt az MTVA a sajtófotó pályázaton

Sajtófotó Pályázat (Sajtófotó Pályázat)
Sajtófotó Pályázat (Sajtófotó Pályázat)

A fotóriporterek éves megmérettetésén Reviczky Zsolt vitte el a nagydíjat. A fotósokat a Malév, a válság és a cigányság érdekelte leginkább.

Hétfőn zárult a XXXI. Magyar Sajtófotó Pályázat. A 2012-ben készült képek mustrája után szerdán hirdette ki az eredményt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 13 kategóriában – nem számítva a nagydíjat és az egyéb különdíjakat. Az előbbi Reviczky Zsolté, a Népszabadság fotóriporteréé lett a Malév utolsó pillanatait feldolgozó sorozatáért, összességében pedig a pályázat nagy nyertesei az MTVA (MTI) fotósai, akik négy első díjat és hét további helyezést kaptak. Sikerrel szerepelt még Móricz Simon (szintén a Népszabadság fotósa), ő a legjobb kollekcióért és a legjobb hírképért járó elismerést kapja a márciusi átadáson és kiállításmegnyitón.


Kattintson a képre, nézze meg a nyerteseket! (Móricz Simon: Kilakoltatás)

Idén a szokásosnál valamivel kevesebben, 253-an pályáztak 7751 képpel. Ez talán annak tudható be, hogy idén nem volt olyan horderejű esemény – mint az elmúlt évek áradásai és vörösiszap-katasztrófája –, amely meghatározta volna a fotósok érdeklődését és a pályázat fő témájává vált volna. Pataky Zsolt fotográfus zsűritag szerint a magyar sajtó válsága tükröződött a pályázati anyagon: a világ háborús gócpontjaiban készült képek teljesen hiányoztak, Magyarországon pedig a romák helyzetéről, a Malév megszűnéséről és aktuálpolitikai eseményekről született sok fotó 2012-ben. Az olimpia évében azonban a sportfotósok brillíroztak – tette hozzá.

A felhozatal ezzel együtt – vagy talán éppen ezért – sokszinű lett: egy abortusz utáni pillanat, egy fiú, aki kerekesszékkel bulizta végig a szigetet, egy majdnem öngyilkosságba torkolló kilakoltatás, gyerekszépségverseny és természetesen a diáktüntetések is feltűnnek.

A nyertes képekért kattintson a fotóra! A Hír24 fotósainak legjobb tavalyi képeit itt, illetve itt tudja végigpörgetni!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik